Velká Polom – Opravenou kapli Panny Marie Prostřednice všech milostí požehnal v Hájku u Velké Polomi pomocný biskup Martin David. Slavnostní mši svatou sloužil přímo v prostorách kaple v pátek 4. května. Drobnou sakrální stavbu se podařilo obnovit za peníze z dotace Ministerstva zemědělství, obec přispěla na zpevnění přístupové cesty a část nákladů hradili farníci ze svých zdrojů.  

„Římskokatolické farnosti Velká Polom podařilo získat dotaci 700 000 Kč z Ministerstva zemědělství z dotačního programu na opravu kapliček. Také obec Velká Polom nechala provést zpevněnou přístupovou cestu ke kapličce v Hájku, terénní úpravy a přispěla 200 000 Kč. Zbytek nákladů (cca 100 tis. Kč) na opravu bylo z prostředků naší farnosti,“ uvedl za farnost Velká Polom Petr Foltýn. Opravená kaple byla dovybavena mobiliářem z kaple v Ostravě Pustkovci.

Historie kaple v Hájku

Historie kaple sahá až do roku 1905, kdy ji nechala na vlastní náklady postavit Karolina Urbánková, dcera Ignáce Urbánka Stodolného z Velké Polomě tč. soukromnice a majitelka domu ve Vídni. Na výstavbu kaple odevzdala svému synovci Josefu Himlovi obnos 4000 korun (rakouské měny). Tem měl za úkol se svým švagrem Janem Rozsypalem nechat kapli postavit. Stavbu, která mela rozměry 7,6 metru délky a 5,25 metru šířky provedl Josef Urbiš, stavitel z Mokrých Lazců roku 1906. Základní kámen, jakož i dokončenou kapli vysvětil P. Karel Klimkovský, tehdejší farář a konsistoriální rada ve Velké Polomi. Na vnitřní zařízení kaple věnovala zakladatelka později ještě obnos 1000 korun. V době založení kaple, čítala obec Velká Polom 132 čísel a 1200 obyvatel národnosti české. Místo stavební darovala obec.

Proč se však právě Karolina Urbánková rozhodla podpořit stavbu kapličky? Pravděpodobně bude její úmysl souviset s legendu o uzdravení slepého chlapce. Příběh má vztah k rodině Rozsypalových, kteří v místě dnešní kaple měli pastoušku. Samotnou stavbu měl na starost také nositel tohoto jména Jan Rozsypal. Historické souvislosti vzniku kaple v lokalitě Hájek vypátral velkopolomský radní Tomáš Martiník.

Legenda o uzdravení slepého chlapce

„V chalupě Rozsypalových na místní lokalitě Katerajn, meškali kdysi dávno dva lidé, kteří chovali ovce, berany a kozy. Ty pásal jejich synek na pastvině blízko lesíka Hájka. (Údajně tam měla stát dřevěná Boží muka a na nich visel obrázek Panny Marie s Ježíškem.) Byl to již starší hoch a ten při pasení a dlouhé chvílí se postavil k polnímu obrázku a z rozpustilosti vyškrábal na obrázku Ježíškovi oči. Když synek dorostl, byl odveden k vojsku, a když se od vojska vrátil domu, oženil se. Manželé měli chlapečka, ale dítko bylo nevidomé. Rodiče chodili s ním k různým felčařům (tehdejší léčitelé), ale nikdo nepomohl. Jedné noci se otci zdál sen, že neštěstí je postihlo proto, že táta jako výrostek vyškrábal oči Božímu děťátku. A dostal vnuknutí, že se má omilostnit pokáním a dobrým skutkem. Tajně zašel se slepým synkem k blízké studánce (dodnes se jí říká „Cyrilka“) a umyl mu oči její vodou. Následovaly pak několikeré návštěvy obou rodičů a omývání i celé tváře. Chlapeček jednou zvolal: ,Tatínku, já Vás vidím!‘“

Foto: Petr Foltýn

Fotogalerie ze slavnosti k dispozici zde.

Pin It