Hlučín – Nadcházející víkend stráví mládež ostravsko-opavské diecéze v Hlučíně na setkání s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem. Na akci BISCUP 2018 se přihlásilo 550 mladých ve věku od 14 let. Ubytování je pro ně zajištěno v budově ZŠ Rovniny.

Setkání biskupů s mladými je tradicí od pontifikátu papeže Jana Pavla II., který vyhlásil každou Květnou neděli Světovým dnem mládeže. Papež František pro letošní 33. ročník napsal mladým své poselství a vybral k rozjímání citát z Lukášova evangelia „Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha (Lk 1,30).

V ostravsko-opavské diecézi je tradicí setkání s mladými připravovat vždy týden před Květnou nedělí.

Program začíná v pátek 16. 3. v 19.30 hodin ve sportovní hale. V sobotu 17. 3. se mládež vydá na pěší pouť do Ludgeřovic, kde bude biskup Lobkowicz celebrovat v poledne mši svatou v místním kostele sv. Mikuláše. Odpoledne se účastníci setkání vrátí opět do Hlučína, kde budou připraveny workshopy se čtyřmi hosty.

V prostorách školy budou připraveny dva workshopy určené výhradně účastníkům setkání. Marie Vaňková (*1995) bude moderovat setkání pro dívky a bude s nimi hovořit o kráse i zranitelnosti ženy, která se musí přijmout a poznat své potřeby. Pro kluky a dospívající muže povede workshop mladý katolický kněz P. Vojtěch Vágai (*1984).

Na workshop ve sportovní hale se mohou přijít podívat i zájemci z řad veřejnosti. Videoklipy současných umělců představí spoluzakladatel projektu Křesťan a hudba P. Pavel Šupol (*1977). Hovořit bude o životních svědectvích hudebníků a příbězích jejích písní. Setkání mládeže v Hlučíně poctí svou návštěvou fotograf a pedagog Jindřich Štreit (* 1946). V Červeném kostele bude hovořit o svém celoživotním díle i o tom, jak skrze fotografování poznával život lidí v jejich nouzi a kráse.

Sobotní program završí večerní modlitební setkání mladých ve sportovní hale. Diecézní setkání mládeže zakončí nedělní mše svatá s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem. Organizátoři naplánovali začátek bohoslužby na 10.30 hodin přímo na hlučínském náměstí. S ohledem na počasí je v plánu také náhradní varianta v místním kostele sv. Jana Křtitele. Bohoslužbu bude živě přenášet televize Noe.

Více informací: http://diecezko.doo.cz

Program setkání naleznete zde.

Pin It