Diecéze - „Almužna nás osvobozuje od chamtivosti a pomáhá nám vidět ve svém bližním bratra nebo sestru: to, co mám, nikdy nepatří jenom mně. Jak bych si přál, aby se almužna pro každého z nás stala skutečným životním stylem!“ Toto jsou slova papeže Františka z poselství pro letošní dobu postní. Almužnu jako jeden z projevů postní doby lze již podeváté prožívat ve spolupráci s Charitou nebo přímo ve farnosti.

Odříct si požitek a peníze darovat

Postní almužna letos probíhá od od 14. února 2018 (Popeleční středa) do konce postní doby 25. 3. (Květná neděle). Lidé si mohou na začátku postního období vyzvednout papírové krabičky (tzv. postničky) ve svých farnostech. Po celou dobu do nich mohou ukládat ušetřené peníze za požitky, které si v postní době odřeknou. Tyto dary pomohou lidem v nouzi prostřednictvím Charity. Výtěžek almužny má sloužit k pomoci potřebným lidem buď přímo ve farnosti, nebo prostřednictvím některé z Charit v naší diecézi nebo jiné organizace.

40 tisíc papírových postniček

Finanční prostředky použije církev prostřednictvím Charity na pomoc lidem v nouzi a na podporu charitního díla. Na spodní stranu papírové schránky mohou věřící napsat jak nebo ve prospěch koho by se mohla darovaná almužna použít. Proto ústředním posláním Postní almužny je spojit úsilí farností a místní Charity pro konání milosrdné lásky k bližním v nouzi.

Pro celé území ČR bylo letos (2018) vytištěno kolem téměř 40 000 papírových pokladniček a rozesláno do římskokatolických farností. Sbírky se zúčastní také Řeckokatolcká charita. Sběr postních schránek od věřících se bude konat dle pokynů místního duchovního správce.

Dobrovolná duchovní formace

Tato dobrovolná duchovní formace věřících se koná od roku 2009 z podnětu České biskupské konference. Obdobné akce duchovní formace a doprovodného prožívání duchovní obnovy prostřednictvím staré postní praxe se pořádají již mnoho let v Anglii, Belgii, Německu, Rakousku, dokonce i v Polsku a na Ukrajině.

Slovenská katolická charita pořádá akci Pôstna krabička pre Afriku.

Pin It