Ostrava - V závěru Svatého roku milosrdenství papež František vyhlásil Světový den chudých, jeho premiéra připadne na 33. neděli v mezidobí 19. listopadu 2017. Svatý otec k tomuto dni vydal poselství s názvem „Nemilujme slovy, ale skutky“. Farnosti jsou vyzvány k tomu, aby se ke Světovému dni chudých připojily aktivitami, které pomohou strádajícím.

„Mezi aktivity, které se nabízejí k uskutečnění, patří jakákoliv forma hmotné sbírky (ošacení, hygienické potřeby, trvanlivé potraviny apod.), stejně jako možná zvláštní forma finanční sbírky na chudé. Ve farnostech, které nemají zavedenu permanentní možnost přispět na chudé, známou jako pokladnička pojmenovaná „Chléb sv. Antonína“, je první Světový den chudých možností přemýšlet, zda by se tato pokladnička nemohla trvale umístit do kostela,“ uvedl biskupský vikář pro pastoraci P. Vít Zatloukal.

Farnosti by se měly zamyslet také nad tím, jak chudé pozvat přímo mezi sebe. „Neopomeňme přemýšlet o aktivitě, o níž papež mluví ve svém poselství, totiž jak pozvat chudé k setkání ve farním společenství, nebo jak je navštívit. Inspiraci můžeme rovněž čerpat v aktivitách, které se běžně nabízejí v jiných obdobích. Může to být například vaření polévky, mazání chlebů a podobě,“ dodal biskupský vikář.

Poselství papeže Františka k 1. Světovému dni chudých ke stažení zde.

Foto: CC0 Public Domain/pxhere.com

 

Pin It