Polsko - V sobotu 7. října obepne celé hranice Polska živý růženec. Ve zhruba 320 kostelích bude na milion věřících vyjadřovat modlitbou růžence věrnost a poslušnost Matce Boží a vyprošovat obrácení Polska i celého světa, jakož i ochranu víry v Evropě. Inciativa s názvem „Różaniec do granic“ bude probíhat i v řadě farností ležících na hranici s naší diecézí, např. v Cieszyně, Opawici, Złotym Stoku či Jaworzynce Trzycątku. Pořadatelé pozvali k modlitbě také věřící ze sousedních zemí.

Skládat zadostiučinění Neposkvrněnému Srdci Panny Marie za všechna rouhání proti Bohu a proti ní budou v sobotu 7. října statisíce Poláků. Zároveň budou vyprošovat obrácení a ochranu Polska i celého světa před nebezpečími všeho druhu, prosit za rodiny a za odpuštění hříchu rouhání proti Bohu a Marii. Vytvoří tak cca 3,5 tisíce km dlouhý řetěz, aby se v jeden čas spojili k modlitbě, která má mj. vyprosit ochranu před nebezpečím všeho druhu.

Jednotný program začne ve všech kostelích v 10.30 modlitbou a přednáškou, poté bude v 11.00 následovat mše sv., adorace a od 14.00 růženec. Program bude zakončen v 15.30 závěrečnou modlitbou.

K modlitbě růžence vyzývají iniciátoři také věřící ze sousedních zemí. "Chceme pozvat všechny Poláky, ale také naše sousedy z jiných zemí, aby tento den vyšli ze svých domovů a vydali se na hranice Polska, aby se zde pomodlili. Chceme je poprosit, aby svou mysl více nasměrovali na Boha," řekl Maciej Bodasiński z nadace „Solo Dios Basta”, která je jedním z organizátorů iniciativy.

Datum 7. října nebylo vybráno náhodně – v tento den roku 1571 dobyla křesťanská vojska slavné vítězství nad Turky u Lepanta, kteří by v opačném případě pronikli na Apeninský poloostrov a dotud by mohli postupovat dál do nitra kontinentu. Křesťané byli podporování modlitbou růžence, k níž vyzval všechny papež sv. Pius V., jenž na památku tohoto vítězství ustanovil 7. říjen jako den Panny Marie Růžencové. Zároveň toto datum upomíná i na 100leté výročí Fatimy, kde Panna Maria rovněž vyzývala ke každodenní modlitbě růžence, a na 140 výročí zjevení Panny Marie v Gietrzwałdzie v r. 1877, jediném uznaném mariánském zjevení v Polsku.

„Růženec je mocnou zbraní v boji se zlem, tak mocnou, že dokáže změnit běh dějin. Tisíce svědectví a zaznamenaných zázraků jsou dokladem mimořádné účinnosti této modlitby. Maria je královnou Polska, bdí nad námi po celé generace a v kritických momentech našich dějin byla vždy s námi a my s ní. Jako prostředek k záchraně světa nám dala růženec. Proto věříme, že bude-li se růženec modlit zhruba milion Poláků na hranicích země, může to nejen změnit běh dějin, ale také otevřít srdce našich spoluobčanů na působení Boží milosti,“ píše se na úvod webu věnovaném této myšlence. 

Akci podpořily i známé osobnosti, jako třeba herci, mnoho věřících deklarovalo, že se k Różancu do granic nepřipojí v kostelích, ale třeba na lodích na moři, v kajacích na řece Lavě či jako turisté na vrcholu Babí hory na hranicích se Slovenskem.

Několik článku řetězu bude roztaženo i podél hranic s naší diecézí, konkrétně půjde o tyto farnosti: Stronie Śląskie, Lądek-Zdrój, Złoty Stok, Gościce, Głuchołazy, Prudnik, Racławice Śląskie, Opawica, Branice, Wiechowice, Dzierźysław, Pietrowice Wielkie, Samborowice, Pietraszyn, Turza Śląska, Pogwizdów, Zebrzydowice, Marklowice Górne, Cieszyn-Pastwiska, Cieszyn, Kaczyce, Kończyce Małe, Chałupki, Dzięgielów, Puńców, Ustroń, Ustroń Polana, Jaworzynka Trzycatek, Istebna.

Více informací o události na http://rozaniecdogranic.pl/

Pin It