Guty – Nákupem dřevěné turistické známky, papírové samolepky nebo účastí na benefičním koncertu Srdce Evropy (24. 9.) mohou lidé podpořit obnovu vyhořelého kostela Božího Těla v Gutech. Sbírkové konto v posledních týdnech narostlo o statisícové částky, které se vybraly na benefičních akcích Charity Třinec a ve farnosti Český Těšín.

V neděli 24. 9. rozezní třinecké náměstí Svobody benefiční koncert Srdce Evropy. Finanční dary od sponzorů spolu s výtěžkem z prodeje symbolických srdíček poputují jako každý rok na dobročinné účely. Výtěžek z letošního ročníku koncertu podpoří Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých v Třinci a zároveň bude pamatovat i na obnovu dřevěného kostela Božího Těla v Gutech.

V bohatém programu, který na náměstí Svobody odstartuje ve 14.00 hodin, si i letos přijde na své celá rodina. Hned v úvodu akce zabaví děti Michal Nesvadba, mladé potěší v 15.00 zpěvák Pavel Callta, kterého vystřídá od 16.30 sympatický nevidomý muzikant a zpěvák Radek Žalud. O vyvrcholení celé akce se postará od 17.30 Michal Hrůza se svou kapelou Hrůzy.

Novinkou je také sbírková turistická známky a sbírková turistická nálepka s motivem zničeného dřevěného kostela Božího Těla v Gutech. K dostání je v Infocentru Třinec v prostorách knihovny a v Gorolském informačním centru (GOTIC) v Mostech u Jablunkova. Výroba je financována ze soukromých zdrojů a celý výtěžek z prodeje známky a nálepky poputuje na obnovu požárem zničeného dřevěného kostelíku v Třinci - Gutech. Cena známky je stanovena na 100 korun a nálepky 50 korun. „Známka bude cenným sběratelským kouskem, neboť je svým posláním zcela unikátní. Je totiž první v řadě série turistických známek sbírkových, jejichž výtěžek z prodeje bude výhradně určen na dobročinné účely,“ uvedla mluvčí třinecké radnice Šárka Szlaurová.

Dvě benefiční akce v minulých týdnech již v regionu proběhly. Ve čtvrtek 7. 9. připravil v kině Kosmos benefiční talk show P. Zbigiew Czendlik a společně s písničkářem Pavlem Helanem. Výtěžek vstupného ve výši 104.610 korun byl dorovnán na 110 tisíc korun tržbou z prodeje knihy Zbigniewa Czendlika „Postel – Hospoda – Kostel“. Akci připravila Charita Třinec.

Další známé osobnosti podpořily zničený kostelík v Gutech v pátek 8. 9. v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Českém Těšíně. Benefiční koncert zde měl houslista Pavel Šporcl společně ministrem zemědělství Marianem Jurečkou, který zahrál na tubu. „Mám radost, že i v dnešní době jsou lidé, kteří cítí zodpovědnost k symbolům našich tradic a jsou ochotni přispět k obnově kostela v Gutech. Za to jim patří velké poděkování," uvedl ministr Jurečka, kterého potěšilo, že lidé na obnovu kostela darovali 156 tisíc korun. „Z benefičních koncertů mám vždy velkou radost a ten v Českém Těšíně byl opravdu mimořádný i pro nás účinkující. Děkuji za krásnou atmosféru a za vaši štědrost,“ dodal ministr.

Pin It