Havířov - Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež s názvem Přístav otevřeli na začátku školního roku v Havířově. Středisko sídlí v rodinném domku se zahradou v lokalitě Prostřední Suchá u fotbalového stadionu a provozuje jej obecně prospěšná společnost Don Bosko Havířov. Periferie města se značnými sociálními problémy nebyla lhostejná lidem, kteří v Havířově již více než 25 let rozvíjí dílo sv. Jana Boska při práci s dětmi a mládeží.

„Před třemi lety jsme si pronajali učebnu v místní škole. Brzy nám byla malá a přidali jsme další třídu, ani to však nestačilo,“ popisuje začátky práce v sociálně vyloučené lokalitě ředitel střediska Jindřich Honěk. Potřeba větších prostor vedla k přestěhování do vlastního zázemí. „Hledali jsme cestu, jak zde činnost rozvíjet, proto jsme koupili na úvěr za 1,6 milionu tento dům,“ říká Jindřich Honěk, který věří, že dílo Dona Boska v tomto misijním území dobře zakotví. „Do oratoře denně přichází až čtyřicet dětí. Působit zde budeme celoročně i během prázdnin,“ dodává ředitel střediska.

Primátorka města Havířov Jana Feberová a ředitel střediska Jindřich Honěk při slavnostním otevření střediska Přístav v Prostřední Suché. Foto: Tomáš Neoral

Další snímky z otevření střediska najdete zde.

Více na http://www.donboskohavirov.cz/

Pin It