Opava - Hned několik akcí přichystala na září Charita Opava. Již v sobotu 16. září to bude sportovní den (nejen) pro své klienty, ve středu 20. září v Denním stacionáři pro děti a mládež s kombinovanými vadami Mraveneček pořádá Den otevřených dveří a 28. září zahradní slavnost ve Vlaštovičkách spojenou s odhalením domovního znamení v Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené.

Netradiční sportovní a zároveň charitativní akce proběhne v sobotu 16. září od 9 do 14 hodin na hřišti v Kylešovicích. Jedná se o sportovní den (nejen) pro klienty opavské Charity. Na pořadu bude fotbalový turnaj mužstev firem a institucí z Opavska, ale také spousta velmi neobvyklých sportovních disciplín jako například showdown, což je stolní tenis pro nevidomé, jízda na dvojkole, opičí dráha, šupec, ruské kuželky, slalom na vozíku aj.

„Sportovní den, který může být také skvělým tipem na rodinný výlet, doplní prodej keramických i šitých výrobků charitních chráněných dílen a sociálně terapeutické dílny Radost, hudební vystoupení Ivety Dunkové z Vlaštoviček nebo skákací hrad pro děti. Zájemci si mohou také vyzkoušet masáž šíje, o kterou se postarají maséři Wellness centra Charity Opava. Vstup na akci je zdarma, případné dobrovolné příspěvky pak budou určeny pro mobilní hospic Pokojný přístav,“ píše se v časopise Domovník, který Charita Opava vydává.

Na středu 20. září pak charitní pracovníci připravili Den otevřených dveří v Denním stacionáři pro děti a mládež s kombinovanými vadami Mraveneček. Toto zařízení sídlící na Neumannově ulici č. 3 v Opavě slouží dětem a mladým lidem s mentálním a tělesným postižením a pro zájemce z řad veřejnosti bude otevřeno od 8 do 14 hodin. Mraveneček loni oslavil již patnáct let trvání, jeho sídlo je. „Zájemci se zde budou moci seznámit nejen s našimi prostorami, kde máme k dispozici od loňského roku také speciální stropní pojezd, ale rovněž s používanými Montessori pomůckami, metodami alternativní komunikace, bazální stimulace nebo získat informace o rehabilitačním cvičení, canisterapii či základní ošetřovatelské péči, kterou poskytujeme našim klientům,“ zve všechny vedoucí Mravenečku Jana Konopková.

Na sv. Václava, tj. 28. září, je pak možné zúčastnit se lidové veselice, kterou proběhne v Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách a její součástí bude ve 14.00 odhalení domovního znamení Cyrila a Metoděje z dílny charitní keramičky Zuzany Bartákové.

Samotné oslavy začnou ve 14.30 mší svatou ve zdejší kapli. Poté bude následovat prohlídka domu, který sídlí v bývalém klášteře dominikánek. K tanci i poslechu bude hrát a zpívat obyvatelka domu Iveta Dunková, děti přijde bavit klaunské duo Hugo a Kalimero. Samozřejmostí je nejen prodej stále oblíbenějších keramických i látkových výrobků charitních chráněných dílen, ale také bohaté občerstvení. Vstup na akci, která se koná za každého počasí, neboť pořadatelé zajistili také stany, je zdarma.

Ale již v sobotu 23. září bude moci každý přispět na provoz mobilnímu hospici Charity Opava Pokojný přístav, a to v rámci akce „Opava v pohybu“, pořádané od 10 do 16 hodin v Městských sadech v Opavě Magistrátem města Opavy. Akce je součástí celoevropského „Dne bez aut“ a kampaně „Evropský týden mobility“, která má upozornit na vzrůstající znečištění ovzduší vinou automobilové dopravy a zároveň propagovat ekologické způsoby osobní dopravy. „Zúčastnit se může opravdu každý a nejen, že se rozpohybuje a něco zajímavého se dozví, ale i zároveň pomůže dobré věci. Za každého účastníka akce totiž město daruje 20 Kč Charitě Opava na hospicovou péči Pokojný přístav,“ vysvětluje za organizátory Petra Veličková z odboru školství Magistrátu města Opavy opět v charitním Domovníku.

http://www.charitaopava.cz/?page=aktuality&id=1568

Pin It