Guty – Na první mši svatou u spáleniště kostela Božího Těla v Gutech u Třince přišlo v neděli 6. srpna tři sta lidí. Modlili se, plakali, ale také vzpomínali na to, co hezkého v kostelíku zažili. Pro mnohé z nich to byl druhý domov. Jedním z těch, kdo na mši svatou přijel až z Brna, byl redaktor časopisu řádu minoritů Immaculata bratr Bogdan Heczko. V Gutech totiž vyrůstal a v dřevěném kostelíku ministroval. Také při nedělní bohoslužbě přisluhoval knězi, který se snažil utěšit žal přítomných.

„To, co se stalo, není tragédie, je to veliká bolestná zkouška, zkouška víry, naděje a lásky. Kříž, který zůstal, je znamení naděje, z tohoto popele je Pán schopen vzkřísit dobro,“ řekl před shromážděnými věřícími P. Kazimierz Płachta a dodal, že za žháře, kteří kostel úmyslně zapálili, se mají lidé modlit.

Na obrácení žhářů myslí také matka řeholního bratra Bogdana Heczka. „Vzpomínali jsme na kostelík s naší maminkou, která má přes osmdesát roků a bratr ji tam vozíval na vozíčku. Měla tam své místečko. Řekla nám, je to pryč, a hned dodala, že je třeba se modlit za ty kluky, aby se obrátili,“ uvedl minorita, který se o požáru dozvěděl ve středu 2. srpna krátce před ranními modlitbami v brněnském klášteře. „Dostal jsem SMS od bratrance, který je u hasičů. Napsal mi jen - smutná zpráva, kostel v Gutech shořel. Celé modlitby jsem přemýšlel, jestli je to pravda. Bohužel to pravda byla,“ dodal řeholník.

Stejně jako ostatní účastníci nedělní mše svaté se také jemu honily hlavou myšlenky a vzpomínky na místo, které bylo vnímáno jako součást jejich životů. „Jako malý kluk jsem tam ministroval, přijal první svaté přijímání a prožil spoustu krásných věcí. Bylo to místo, kde jsem se naučil prožívat svou víru,“ podělil se o své myšlenky.

Stejně jako on vnímala většina farníků kostel jako domov. „To místo bylo plné událostí za těch více než 400 let. Mělo rodinnou atmosféru. Lidé museli sedět těsně vedle sebe, nikdo si nemohl odsednout. Oltář, kněz a lidé měli k sobě blízko,“ popsal Bogdan Heczko kostelík, který úmyslně zapálili tři žháři, z nichž dva soudce poslal do vazby.

Skutečnost, že při požáru vzplanula ve svatostánku také Nejsvětější Svátost, jej vedla k zamyšlení, proč se to stalo. „S bratrem jsme přemýšleli o tom, co to znamená, že shořela eucharistie, jak to, že Pán Ježíš dovolil, že sám shořel. Vzpomněl jsem si v těchto dnech na invokaci z litanie ‚Srdce Ježíšovo, hořící výhni lásky‘. Ti kluci to zapálili ve zlobě, Pán Ježíš však ukazuje jiný požár – žár srdce. Objímá ty kluky i nás v té lásce,“ dodal bratr Bogdan, který celou smutnou událost vnímá jako zkoušku víry a důvěry v Boha.

Foto: Farnost Střítež

Fotogalerie z nedělní mše svaté, kterou pro redakci časopisu Immaculata pořídil Pavel Navrátil najdete zde.

Pin It