Ostrava – Pestrou nabídku připravily na letošní již osmý ročník Noci kostelů katolické farnosti a společenství různých křesťanských církví. V pátek 9. 6. večer se na různých místech ostravsko-opavské diecéze zpřístupní celkem 131 kostelů a modliteben. Leckde budou vítat první návštěvníky již v dopoledních hodinách. Do kostelů se přijdou podívat školní výpravy.

Program pro školy připravili například ve farnosti sv. Jana a Pavla v Místku. Od 9.00 do 12.00 hodin budou na prohlídku přicházet školní třídy se svými pedagogy. Podobně to plánují v evangelickém kostele v Návsí u Jablunkova a školáci zažijí Noc kostelů již dopoledne také v Opavě-Jaktaři.

Hlavní část programu však začíná až v 17.00 hodin vyzváněním zvonů nebo bohoslužbou. V Dětmarovicích na Karvinsku začínají ještě o hodinu dříve. V kostele sv. Maří Magdaleny bude možnost ochutnávky patnácti druhů mešních vín, skládat puzzle s obrázkem kostela nebo si prohlédnout výstavu papírových modelů. Během celého pátečního večera bude probíhat výstava s ukázkou psaní ikon.

V jablunkovském farním kostele Božího Těla zahájí 15.30 hodin loutkové představení Noemova Archa, které v režii Vítězslava Marčíka nastudovala scéna Bajka Těšínského divadla. Kulturou bude kostel dýchat i v dalších hodinách. V 17.00 hodin začíná koncert Stabat Mater od Antonia Vivaldiho. Skladbu provede pěvecký sbor Gaudeamus s doprovodem smyčcového kvintetu a varhan.

V bazilice Panny Marie ve Frýdku bude od 18.00 připravena aktivita pro děti s názvem „Dobrodružná cesta bazilikou“. Interaktivní program si připravilo místní misijní klubko. Až do půlnoci bude možné sestoupit do krypty pod kostelem, kde jsou pohřbeni zakladatele chrámu, kněží, ale i poutníci, kteří v 18. století utonuli při cestě z Tovačova do Frýdku. Pár stovek metrů od baziliky bude otevřen farní kostel sv. Jana Křtitele, kde lze kromě interiéru prozkoumat také věž s vyhlídkou na město.

Z věže kostela se bude možné podívat například také ve Fryčovicích. I zde připravují ochutnávku mešních vín a pro děti napečou perníčky. Na věž bude možné vystoupat také v Malé Morávce nebo v Dobré u Frýdku. Ve farnosti Pustá Polom budou z věže kostela sv. Martina vytrubovat žáci Základní umělecké školy na různé dechové nástroje.

Více k programu Noci kostelů na www.nockostelu.cz

Ilustrační foto: Noc kostelů  2015, Foto: Dominik David/Člověk a víra

Pin It