Neplachovice – Počínaje 10. červnem budou moci návštěvníci neplachovického zámku zhlédnout (a také zakoupit) výrobky, jež vznikly v chráněných dílnách Charity Opava. Návštěvníci uvidí výtvory keramické, textilní či dřevěné, prodávané až v daleké Sardinii, přičemž největším lákadlem bude replika modelu dnes již neexistujícího opavského Lichtenštejnského zámku, kterou si z návštěvy Opavy letos v březnu odvezl lichtenštejnský kníže Hans Adam II. Výstava bude zahájena vernisáží ve 13.00 a potrvá až do 7. října.

Chráněné dílny sv. Josefa tuto repliku, která knížete nadchla, vyrobily na speciálním laseru, jehož další výrobky v Neplachovicích také představí. V dílnách ale vytvářejí mnoho jiných ceněných výrobků, například panenku-maskota pro Lázně Klimkovice či pro Hasičský záchranný sbor ČR plyšové figurky maskota zeleného dráčka z červenou přilbou a žlutou náprsenkou, tzv. Hasíka. Chráněné dílny z Vlaštoviček zase letos se svým zbožím prorazily až na Sardinii, dodávaly keramické balíčky pro pražský hotel Hilton a doma slaví velké úspěchy v krámku v obchodním centru Breda. Jejich velikonoční výrobky letos obdivovali také návštěvníci zámku v Hradci nad Moravicí, kteří je často nerozeznali od historických exponátů.

To vše a mnoho dalšího bude součástí zámecké expozice letošní sezóny v Neplachovicích, kde Charita Opava nabídne kromě výstavy výrobků i jejich prodej a také zde bude promítat videa, přibližující činnost a poslání svých chráněných dílen.

Zámeckou sezónu budou letos v Neplachovicích otevírat ve velkém, protože si zde současně připomenou 760 let od první písemné zmínky o obci a také 40 let od otevřené nové budovy zdejší školy. Od 10 hodin tak bude v zámeckém parku možno si zahrát deskové hry skupiny Pajdulák či skládat zajímavé hlavolamy nebo se projet na koni, od 14 hodin pak bude součástí slavnostního zahájení vystoupení žáků zdejší mateřské i základní školy, tanečních souborů z Opavy a cimbálové muziky. Na 17 hodin je připravena řezbářská show s motorovou pilou ateliéru Abakuk a od 20 hodin bude hřiště základní školy patřit diskotéce. Samozřejmostí bude občerstvení a také prodejní stánky, mezi nimiž nebudou chybět ani ty z chráněných dílen Charity Opava.

Převzato z http://www.charitaopava.cz

Pin It