Ludgeřovice - Na Pouti Charit ostravsko-opavské diecéze, která se uskutečnila 31. května v Ludgeřovicích, celebroval mši svatou pomocný biskup Mons. Martin David. V kostele sv. Mikuláše se sešlo více jak 600 příznivců charitního díla, včetně zástupců oblastních Charit a ředitele Diecézní charity ostravsko-opavské Mgr. et Mgr. Lukáše Curyla.

Mons. Martin David na bohoslužbě, která se uskutečnila při příležitosti památky Navštívení Panny Marie, promlouval k přítomným poutníkům: „Maria se v tento den vydala na cestu. Mariina cesta byla stát se Boží Matkou, ale byla to i cesta ke každému člověku. Nebylo to jen setkání sv. Alžběty a Marie. I my jsme na cestě životem. Každý někde jinde, někdo na začátku, někdo na cílové rovince. Jsme na cestě k Bohu, ale i Bůh je na cestě k člověku. Láskou k nám lidem.“ Vlídnými slovy a svou přítomností podpořil pracovníky Charit. „Charity se také vydaly na pouť již více jak před 25 lety, kdy na území naší diecéze začaly pomáhat první Charity, jako například Charita Ostrava, Opava. Není to jen charitní dílo, ale i dílo církve. Charita má být na stejné cestě jako naše církev. Základem je sloužit člověku, být na cestě k člověku,“ vyjádřil svůj postoj k charitnímu dílu. „Charita je příběh lásky, který vzešel z lásky Otce. Předlouhý příběh lásky v běhu časů, který ještě neskončil. My všichni jsme vprostřed tohoto příběhu lásky. Každý z nás je článkem v řetězu lásky. Pokud to nechápeme, nerozumíme tomu, co je charita,“ parafrázoval slova papeže Františka.

Pouť Charit se uskutečnila ve znamení 150. výročí narození a úmrtí Biskupa Josefa Martina Nathana (1867–1947). Biskupa a především člověka, který prožil své dětství v Ludgeřovicích u Hlučína. Pomáhal nemocným a trpícím. Podařilo se mu například vybudovat 26 nemocničních objektů a Městečko Milosrdenství, v kterém našli útočiště psychicky nemocní lidé. Tomuto tématu se věnovala i krátká přednáška o jeho životě a díle. V rámci programu bylo zajímavé povídání ze života místní Charit. Ať se již jednalo o Charitu Krnov, která pomáhá lidem již 25 let, tak například i Charitu Český Těšín nebo Jablunkov.

Pin It