Štemplovec - V neděli 21. 5. se na Hůrce u Štemplovce uskuteční jako každý rok pouť ke sv. Janu Nepomuckému. Mši sv. v 10.00 bude opět předcházet historické procesí v dobových kostýmech, tentokráte tematicky zasazené do závěru 14. stol. Poutníci budou moci spatřit např. krále Václava IV. či arcibiskupa Jana z Jenštejna. Na pořádání poutě se podílí i Římskokatolická farnost Neplachovice.

Od r. 2004 byla obnovena tradice poutí u kaple sv. Jana Nepomuckého na Hůrce u Štemplovce. Celá slavnost je tradičně obohacena o účast desítek osob v historických kostýmech a lidových krojích a vždy je zaměřena na nějaké téma. V minulosti byl tématem např. Opavský kongres, jindy zase život W. A. Mozarta nebo Emy Destinové. Pro letošek zvolili pořadatelé (Římskokatolická farnost Neplachovice, obec Holasovice a dobrovolní hasiči z Kamence a Štemplovce) téma přímo z doby tohoto mučedníka, a tak budou moci být poutníci přítomni setkání krále Václava IV. a jeho manželky Žofie s pražským arcibiskupem Janem z Jenštejna, opavským vévodou Přemyslem I., ratibořským knížetem Janem II. anebo velmistrem Řádu německých rytířů Konradem IV. von Wallenrode.

Sraz účastníků je v neděli v 8.30 hodin u zbrojnice na návsi v Kamenci, odkud se zhruba v 9.15 vydají na Hůrku, která je nejvyšším bodem obce Holasovice, kde začne v 10.00 hodin mše svatá. V případě nepříznivého počasí mše proběhne v neplachovickém kostele. V dalším programu pak poutníci budou moci zhlédnout živé obrazy ze života sv. Jana Nepomuckého.

Ilustrační foto z jedné z minulých poutí.

Pin It