Stěbořice – V pondělí 8. května se ve Stěbořicích uskuteční již počtvrté Memoriál otce Jožky – vzpomínková akce na zdejšího bývalého duchovního správce o. Josefa Motyku, jehož mladý život v r. 2013 přetnul v půli zásah blesku. Samotnému závodu, jenž začne v 15.00, bude předcházet mše sv., kterou bude v 10.00 sloužit Mons. Martin David a na které bude kázat P. Marián Pospěcha. Vzpomínkový den zakončí koncert písničkáře Pavla Helana, gospelové zpěvačky Dominiky Gurbaľové z Košic a saxofonisty Michala Žáčka.

Memoriál otce Jožky ve Stěbořicích je pořádán na památku tragicky zesnulého o. Josefa Motyky, jenž v r. 2013 zahnul při rybaření na Oravě po zásahu bleskem. V úterý 9. května by se dožil 41 let, proto se již počtvrté koná o den dříve v místě jeho posledního kněžského působiště běžecký závod. Druhým důvodem zvolení tohoto termínu je liturgická oslava Panny Marie, Prostřednice všech milostí, které je zasvěceno prostranství před kostelem, za jehož vybudováním stál právě o. Josef Motyka.

Běží se v kategoriích na 4, resp. 10 km (ženy a muži) a 4 km (žáci a žákyně, tj. 2002 a mladší). Zápis na závod je od 12.00 do 14.30 hodin před kostelem, začátek běhu pak v 15.00 hodin. Startovné činí 100 Kč dospělí (na místě 150 Kč), žáci a žákyně 50 Kč (na místě 100 Kč). Více informací na mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Trasa vede převážně terénem okolím Stěbořic, povrch tratě tvoří z 20 % asfalt a z 80 % zpevněné lesní a polní cesty. Závod je též součástí Prajzsko-opavské běžecké ligy.

Stejně jako vloni budou závodníci opatřeni čipy – díky spolupráci s profesionální firmou na zpracování sportovních výsledků championchip.cz. Po proběhnutí cílem pak senzory automaticky zaznamenají jeho čas a pořadí. Trasa závodu a kategorie zůstávají identické jako v předchozích ročnících. Ač jde víceméně o symbolický, resp. připomínkový závod, čekají na vítěze hodnotné ceny.

Součástí této pietní akce je pochopitelně i mše sv., kterou bude v 10.00 sloužit generální vikář a nově jmenovaný biskup Mons. Martin David. Kazatelem při ní bude P. Marián Pospěcha, farář v Dolní Lutyni a především spolužák o. Josefa z kněžského semináře.

V 15.00 pak před stěbořickým kostelem začne samotný závod, který výstřelem ze startovací pistole zahájí Mons. Martin David. Pořadatelé závodu počítají s nejméně čtyřmi sty účastníky, přičemž ubezpečují další potencionální závodníky, že startovních čísel i čipů mají dostatek. Na startovní čáru se postaví i P. Klement Rečlo, nynější duchovní správce Stěbořic a Hlavnice, ale i někteří jiní kněží.

Dalším, kdo (podle situace) naplánoval obout běžeckou obuv a připevnění závodnického čísla, je i písničkář Pavel Helan, jenž bude jedním z interpretů, kteří pondělní den zakončí koncertem v areálu kolem stěbořického kostela. Spolu s ním se od 17.30 postaví na pódium i košická gospelová zpěvačka Dominika Gurbaľová. Doprovázet je bude saxofonista Michal Žáček, který se na start závodu postaví taktéž – dokonce i se svou rodinou. Sborové části jejich písní pak zazpívá schola Stěbořice pod vedením Anežky Štukavcové.

Přihlašovat se můžete zde

Pin It