Vatikán - Papež František oficiálně uznal zázraky na přímluvu dvou fatimských dětí, sourozenců Franciska a Jacinty Martoových, a podepsal dekret pro jejich svatořečení. Kromě toho chválil kanonizaci 30 brazilských a 3 mexických mučedníků.

Fatimské sourozence, kterým se v roce 1917 u portugalské Fátimy zjevila Panna Maria, by mohl za svaté papež prohlásit u příležitosti stého výročí uznaného zázraku v polovině května. František bude v tu dobu na návštěvě portugalského poutního místa.

Třem fátimským pasáčkům ovcí - Franciscovi a Jacintě Martoovým a jejich sestřenici Lúcii dos Santosové - se Panna Marie zjevila 13. května 1917. Poté se Panna Maria dětem údajně zjevila ještě několikrát a sdělila jim tři tajemství. Zjevení uznal biskup z nedalekého města Leiria za věrohodné až v roce 1930.

Jacinta zemřela v roce 1919 a Francisco o rok později. Lúcia se stala později řádovou sestrou a zemřela v roce 2005 ve věku 98 let. Sourozence Martoovy blahořečil už v roce 2000 papež Jan Pavel II, dos Santosová by se blahoslavenou mohla stát v dohledné době.

Papež František v květnu poutní místo Fátima navštíví jako v pořadí již čtvrtá hlava katolické církve. Poprvé sem přijel v roce 1967 Pavel VI., Jan Pavel II. tu byl dokonce třikrát (1982, 1991 a 2000), Františkův předchůdce Benedikt XVI. do portugalského města zavítal před sedmi lety. Jan Pavel II., na kterého spáchal 13. května 1981 na Svatopetrském náměstí atentát turecký extremista Mehmet Ali Agca, připisoval své přežití právě ochraně Panny Marie Fátimské.

(Zdroj: ČTK, Vatican Radio)

Pin It