Ostrava - Atraktivní kostely a poutní místa v ostravsko-opavské diecézi se otevřou návštěvníkům i v čase mimo pravidelné bohoslužby. Projekt "Otevřené chrámy 2017", který připravuje biskupství spustit od 1. 5. 2017, podpořili ve čtvrtek 16. 3. zastupitelé Moravskoslezského kraje dotací ve výši 1,2 milionu korun. Peníze využije biskupství především na financování průvodců v kostelích a propagaci projektu. Další provozní náklady budou biskupství a jednotlivé farnosti financovat ze svého rozpočtu.

„Chrámy a kostely jsme do projektu vybírali tak, aby v největších městech kraje byl celoročně šest dnů v týdnu otevřen alespoň jeden kostel. V letní sezóně a o víkendech budou otevřeny nejvýznamnější poutní chrámy a historicky pozoruhodné a turisticky atraktivní kostely,“ vysvětlil projektový manažer ostravsko-opavského biskupství Miroslav Přikryl. Projekt počítá s tím, že během celého roku budou šest dní v týdnu otevřeny pro návštěvníky, turisty a zájemce o prohlídku vybrané kostely v Ostravě, Opavě, Karviné, Havířově a Frýdku-Místku. V turistické sezóně se pak k těmto kostelům přidají od května do října nejvýznamnější turisticky atraktivní kostely a poutní místa.

"Šest dní v týdnu budou otevřeny například bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku a poutní chrám Sedmibolestné Panny Marie na Cvilíně u Krnova," dodal Přikryl. Mezi turisticky atraktivní kostely zařadilo biskupství kostely na místech s velkou koncentrací návštěvníků. "Jedná se například o Štramberk a Hukvaldy, ale také o dřevěné kostely a kostely se zpřístupněnou kostelní věží, např. kostel sv. Jana Křtitele ve Frýdku, kostel sv. Martina v Krnově, kostel sv. Hedviky v Opavě a kostely s unikátními restaurovanými středověkými malbami, jako jsou kostel sv. Benedikta v Krnově Kostelci a kostel sv. Michaela v Hrozové,“ vyjmenoval chrámy Miroslav Přikryl s tím, že všechny vybrané kostely budou návštěvníkům otevřeny bezplatně, tedy bez vstupného.

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo vidí v projektu "Otevřené chrámy 2017" možnost změny negativního image kraje, který bývá označován jako kraj s nejmenším počtem zpřístupněných památek v České republice. "Naším cílem je, aby kultura, a nejde jenom o památky, ale také o koncerty, výstavy, festivaly či divadelní představení v našem regionu, byla lidem dostupnější. Jedním z nástrojů pro zlepšení této situace je navyšování krajských dotací do kultury a památkové péče," uvedl náměstek Curylo. Pro tento rok se vedení kraje podařilo meziročně navýšit tyto dotace ze 48 na 66 milionů korun. "Pro další léta se uvažuje o pravidelném navyšování této podpory minimálně o 10 procent pro každý rok. Pokud tady chceme špičkové umělce a umění, zvýšit turistický ruch, bez peněz se to neobejde,“ vysvětlil Curylo.

Podrobnosti o otevřených chrámech a otevírací době zájemci najdou v průběhu dubna 2017 na adrese: www.doo.cz/otevrenechramy.

Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého leží v turisticky atraktivním Štramberku. Foto: Pavel Siuda

 

Pin It