Diecéze - Centrum pro rodinu a sociální péči z. s. v Ostravě, které nedávno otevřelo Kurzy efektivního rodičovství v Kopřivnici a Bílovci, hodlá otevřít další obdobné kurzy v Hnojníku, Havířově a možná i v Bílovci. Záležet bude na případném zájmu lidí o účast na nich.

Kurz je určen všem, ale v první řadě ale těm, kterým není lhostejná výchova a přístup k dětem. Rodičům, prarodičům, vychovatelům, učitelům. Skládá se z 9 setkání, která probíhají 1x týdně vždy po 4 hodinách, a svým účastníkům nabízí praktické způsoby a techniky:

- jak z vašeho domova vytvořit zázemí podpory, porozumění a lásky;

- jak vést děti k zodpovědnosti a úctě ke druhým;

- jak rozumět jejich potřebám a chování;

- jak podporovat pozitivní chování a předejít tomu špatnému.

Během 36 hodin kurzu se střídají praktické ukázky, cvičení, teorie a velký prostor je vymezen i vzájemnému sdílení a řešení konkrétních situací.

V Bílovci byl 20. února zahájen už druhý Kurz efektivního rodičovství (první proběhl úspěšně na podzim 2016), protože se však na všechny zájemce z důvodu zaplnění nedostalo (počet účastníků se pohybuje mezi 12–16), hodlají lektoři otevřít v Bílovci v případě zájmu další kurz. Stejně tak počítají se zahájením kurzů v Havířově a v Hnojníku, kde menší skupiny rodičů čekají, až se k nim přidají další zájemci. Jejich otevření bude záležet na zájmu případných účastníků. Samozřejmě jsou lektoři připraveni uspořádat kurzy kdekoli v rámci naší diecéze.

Jak popisuje kurzy jedna z lektorek Marie Varechová?

„Většina rodičů přichází na kurz s nějakým očekáváním, někteří vědí přesně, co chtějí změnit, jiní prostě čekají, že se něco nového dozví. Naprostá většina rodičů však už po několika lekcích říká, že se v jejich rodinách něco mění, že se začínají jinak dívat na sebe, na své děti, na partnera, že začínají vnímat, co dělají špatně a jak to jde dělat jinak. Přichází pochopení, proč se děti nějak chovají, čeho tím chtějí dosáhnout, jak jim můžeme pomoci, jak naslouchat, abychom neztratili jejich důvěru, jak jim poskytnout tolik potřebné hranice způsobem láskyplným a přesto pevným.

Největší radostí pak je, když ,to funguje‘. Do rodin se vrací klid, atmosféra důvěry, daří se zavést pravidla a řád, aniž bychom museli od rána do večera ,stát nad dětmi s bičem‘.

Velkým přínosem je pochopení, k jakým výchovným metodám mám jako rodič blízko, a uvědomění si, zda to tak opravdu chci.

Stále znovu si ale uvědomujeme, že nemáme pro rodiče recept, jak děti ovládat (i když by si to mnozí přáli), ale nabízíme nástroje, jak jim více porozumět a budovat vztah plný důvěry, jak je učit odpovědnosti a dodávat jim odvahu.“

A jak hodnotí kurzy účastníci?

"Překvapilo mě množství možných řešení a přístupu k věci. Práce ve skupině více otevírá fantazii a lepší uvědomění, podněty k zamyšlení... Velmi mě zaujaly příběhy z praxe a jejich řešení. Uvědomuji si, že už není jen černá a bílá."

"Mám pocit, že jsem v mnohém pochopila svou původní rodinu, ze které pocházím, a tak jsem se od ní aspoň trošku oprostila. Nyní je snazší řešit svou rodinu a stát na vlastních nohou. A hlavně se mi začalo dařit více vnímat a naslouchat svému synovi."

"Pochopila jsem, že je důležitější řešit problém, ne dítě! A utvářet s dětmi vztah ne na základě strachu, ale důvěry."

"Velmi mě oslovila srozumitelnost, líbila se mi provázanost mezi teorií a osobními zkušenostmi. Líbil se mi přístup lektorek i skladba večera – společné úkoly, každý měl prostor se vyjádřit, praktické návody..."

"Líbil se mi celkový způsob vedení kurzu a konkrétní příklady, možnost vyzkoušet si zde i naše situace, které zažíváme doma."

"Hodnotím na 1*. Líbily se mi konkrétní zkušenosti z vlastní praxe lektorů, že nic nevnucují – jen prezentují, jak by to mohlo fungovat lépe."

"Zaujala mě každá lekce, vždy jsem našla něco, co bylo konkrétní pro naši rodinu, něco, co mám v srdci, nebo na co si chci dávat pozor."

"Více dětem naslouchám, neříkám ,ty‘, ale ,já‘, a uvědomuji si, že nemusí být vždycky všechno podle mne!"

"Člověk dostane ke každé věci, kterou koupí nebo dostane, manuál. K dítěti však žádný manuál není. Je lehké něco pokazit, ale těžké to pak spravit. A výchovou ovlivním dítě na celý život. Myslím, že je důležité se vzdělávat v této oblasti."

Pin It