Hlučín - Koledování tříkrálových skupinek je v tomto roce již minulostí. Začátek roku provázely nejen silné mrazy a chřipková epidemie, ale také odhodlání dětí a dospělých navštívit během patnácti dní co nejvíce domácností. Na poslední domovní zvonky děti zazvonily ještě v neděli večer. Teď již přišel čas rozpečeťování pokladniček a sčítání štědrých darů tisíců dobrodinců.

Z jednotlivých Charit přicházejí první výsledky. „Charita Frýdek-Místek zapečetila 293 kolednických pokladniček, které teď budeme postupně rozpečeťovat. První výsledek máme nahlášen ze Staříče, kde bylo v 8 pokladničkách 51.020,- Kč.“ sděluje frýdeckomístecká koordinátorka sbírky Renáta Mecová.

První se podařilo všech 301 plastových kasiček rozpečetit a spočítat v Charitě Hlučín. „Mnohokrát děkujeme všem, kdo se jakýmkoliv způsobem do sbírky zapojili, protože výsledky jsou opravdu neuvěřitelné,“ uvedl ředitel Charity Hlučín Lukáš Volný. Při Tříkrálové sbírce 2017, kterou Charita Hlučín v 25 obcích regionu Hlučínsko organizovala, byla vykoledována částka 1 964 476 korun. Letošní výsledek je přesně o 110 tisíc a jednu korunu vyšší než loni.

„Děkujeme všem, kteří se do sbírky zapojili, všem koledníků a jejich doprovodu, kteří bez ohledu na mrazy a sněhovou nadílku vyrazili ven, stejně jako štědrým dárcům. Stejně tak děkujeme všem, kdo připravili krásné doprovodné akce, jakými byly koncerty a tříkrálové průvody, které se povedly a tuto krásnou tradici ještě více prozářily radostí,“ dodal ředitel Charity Frýdek-Místek Martin Hořínek, který je současně koordinátorem Tříkrálové sbírky v ostravsko-opavské diecézi.

Průběžné výsledky Tříkrálové sbírky lze sledovat na webu www.trikralovasbirka.cz.

Foto: Pavel Zuchnický

Pin It