Ostrava-Třebovice – V sobotu 3. prosince v 15.00 požehná biskup František Václav Lobkowicz opravenou faru v Ostravě-Třebovicích a současně vysvětí novou kapli sv. Josefa, která byla v prostorách této fary zřízena. Třebovická farnost se na tuto chvíli bude od pátku připravovat farní adventní duchovní obnovou.

Rekonstrukce třebovické fary probíhala ve dvou fázích. Ta první započala v r. 2015 a týkala se exteriéru. Postupně se přikročilo k zateplení fasády a střechy, vyměnila se okna, vystavěla se nová terasa, na niž je vstup také z farní kuchyně, a při hlavním vchodu se vybudovala plošina pro snadný vjezd vozíčkářů, jejichž setkávání na třebovské faře jednou měsíčně probíhá. V neposlední řadě zdobí stěnu u hlavního vchodu velký kříž z dílny prof. Ovčáčka, jenž je celý pokrytý Pilátovým nápisem „INRI“.

Fáze druhá byla zahájena letos v srpnu. Od té doby se stihlo rovněž plno práce, tentokráte v interiéru budovy. Ta se nyní „pyšní“ novými podlahami a sociálním zařízením, inovovala se její elektroinstalace a také vodoinstalace, snížily se v ní stropy a pořídily se nové stropy.

Na faře byla též vybudovaná zcela nová soukromá kaple sv. Josefa, která vznikla přepažením dlouhé chodby. Podle slov duchovního správce farnosti P. Lukáše Engelmanna má sloužit nejen knězi, ale i studentům, kteří jsou na faře ubytováni, potažmo rodinám s dětmi či mladým na jejich víkendových pobytech na faře. V kapli bude obětní stůl a socha sv. Josefa, jejím autorem je Viktor Svatoš. Cílem všech prací bylo to, aby mohla fara sloužit jako místo setkávání a domov.

V sobotu 3. 12. požehná zrekonstruovanou farní budovu biskup František Václav, který pak také vysvětí novou kapli. Stane se tak při mši sv., kterou bude v nové kapli sloužit od 15.00. Pro malou kapacitu kaple bude liturgie přenášena na plátno v poblízkém kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Svěcení bud předcházet farní adventní duchovní obnova, kterou zahájí v pátek 2. Prosince ostravský děkan o. Josef Gazda, jenž bude v 17.30 sloužit mši sv. s promluvou a následnou modlitbou. O den později, tj. 3. prosince, bude mít v kostele promluvu s modlitbou o. Vítězslav Řehulka, farář z Ostravy-Zábřehu. Po mši je pak na faře připraven malý raut.

http://www.farnosttrebovice.cz/pozehnani-nove-fary-3-prosince-2016/

Libor Rösner

Pin It