Ostrava – Za obětavou a nezištnou službu pro církev poděkoval 32 mužům a ženám biskup František Václav Lobkowicz. Slavnostní mše svatá v předvečer svátku svaté Hedviky spojená s oceňováním je tradicí od roku 2011. Medaili sv. Hedviky a pamětní list s poděkováním převzali v sobotu 15. 10. ostravské katedrále dlouholetí varhaníci, kostelníci, manželský pár, tři kněží a lidé, kteří působí v Charitě nebo svůj čas věnovali péči o kostel. Snímky z oceňování naleznete v sekci "Publicita".

Mezi oceněnými je například jedna z nejdéle působících varhanic v diecézi. Adéla Ranošová z farnosti Kozmice letos oslavila osmdesátku a na varhany hraje od svých čtrnácti let. „Oslovil ji tehdejší farář P. Alois Hanzelka, aby hrála v kostele na varhany. Jako samouk se velmi rychle vypracovala a zdokonalila ve hře i zpěvu. Založila pěvecký sbor, se kterým zpívá v kostele i při jiných příležitostech v obci i mimo ni. Na varhany hraje neuvěřitelných šestašedesát let,“ uvedl duchovní správce farnosti P. Petr Šustáček, který ji k ocenění nominoval.

Z charitních pracovníků přijme poděkování biskupa ředitel Charity Ostrava Martin Pražák, který v organizaci působí od roku 1994 a devatenáct let na pozici ředitele. „Pod jeho vedením vyrostla Charita Ostrava v jednu z největších Charit v České republice,“ uvedl k nominaci sekretář biskupa Aleš Ligocký, který podotknul, že velkou zásluhou ředitele Pražáka je prosazování hospicových myšlenek.

Za obětavou kněžskou službu bude oceněn osmdesátiletý duchovní P. Michal Petr. V pastoraci působí pětapadesát let, prošel dvacet různých farností a přes svůj vysoký věk je stále zapojen do duchovní služby ve Španělské kapli v Novém Jičíně. Je oblíbeným zpovědníkem a obětavě také navštěvuje nemocné.

Tradice oceňování byla v diecézi zavedena v roce 2011. Biskup František Václav Lobkowicz jmenovitě děkuje těm, kteří se příkladným životem, svou obětavostí a ochotou zvláštním způsobem podílejí na životě diecéze. Děje se tak vždy v blízkosti slavnosti svaté Hedviky, která je patronkou ostravsko-opavské diecéze. Ochránkyni Slezska určil jako hlavní patronku diecéze před 20 lety její zakladatel papež Jan Pavel II.

Foto: Pavel Zuchnický

Ocenění přijali:

Ing. Kamila Ambrožová

Za angažovanost ve farnosti a obětavou pomoc při opravách kostela

Paní Kamila Ambrožová je rodačkou ze Spálova. Ve Spálově také žije, svého času byla ve Spálově místostarostkou, a aktivně podporuje jak život v obci tak dění ve farnosti. Ve farnosti se angažuje jako členka ekonomické rady a jejím přičiněním farnost získala patřičné dotace, které umožnily opravy kostela. Vstřícnost a ochota je také ceněna při spolupráci se stavebním odborem biskupství. Pro kněze ve farnosti je paní Kamila velkou oporou a svou ochotou
a obětavostí příkladem pro mnohé farníky i spoluobčany.

Rudolf Bátrla

Za dlouholetou službu varhaníka ve farnosti

Do Mariánských Hor v Ostravě přišel pan Rudolf Bátrla z Valašska. Ve farnosti je znám především jako obětavý varhaník, který tuto činnost vykonává úctyhodných 40 let. A není to jen služba ve vlastní farnosti, ale ochotně vypomáhá s hrou na varhany všude, kde je to potřeba. Pokud to zdraví dovolilo, rád přiložil ruku i k drobným opravám na kostele či na faře. Pan Rudolf je nejen spolehlivým varhaníkem, ale také člověkem velmi optimistickým, který tuto vlastnost dovede šířit kolem sebe.

Jiří Dvorský

Za dlouholetou službu kostelníka

Pan Jiří Dvorský oslaví příští rok v dubnu 75 narozeniny. Než se oženil, dlouhá léta s láskou pečoval o své nemocné rodiče. Patří k těm farníkům, kteří mají stále živý zájem jak o život ve farnosti, tak o dění v celé církvi, ale který také dovede nabídnout pomocnou ruku. Ve farnosti Fryčovice rád pomáhal při různých akcích kolem kostela. Když onemocněl místní kostelník, velmi aktivně se ujal této služby. Brzy si osvojil vše, co je potřeba připravit pro liturgii a dovedl pomoci také s formací ministrantů. Ve farnosti pan Jiří požívá opravdové vážnosti.

Jan Fešar

Za celoživotní obětavou službu ve farnosti a příkladný život křesťanské rodiny

Život pana Fešara je od dětství spjat se službou kostelu v Polance nad Odrou. Jako chlapec ministroval a pomáhal kněžím ve všem potřebném. Ministrantem u oltáře zůstal až do dnešních dnů. Dovede se dát kdykoliv k dispozici, zejména jako stolař při nejrůznějších opravách, ale i ve všem, co je potřeba. Patří k oporám farnosti. Pan Fešar vede příkladný rodinný život a ve farnosti je ceněn pro svou celoživotní službu.

Jaroslava Galusová

Za dlouholetou obětavou péči o výzdobu kostela a příkladný křesťanský život

Paní Jaroslava Galusova pochází z věřící rodiny z Lesních Albrechtic. Pracovala v zemědělství v Březové, v současné době bydlí ve Slavkově u Opavy. Již 23 let je vdovou. K víře se snažila vést i své dvě dcery a víra je pro ni také smyslem života. Má ráda přírodu a květiny. Každý týden je vídána se svým kočárkem, kterým vozí vypěstované květiny k výzdobě kostela. O výzdobu se stará již 20 let. Paní Jaroslava je skromná a moudrá žena, citlivá ke kráse přírody i ke kráse života z víry.

František Holeňa

Za dlouholetou obětavou službu kostelníka a příkladný křesťanský život

Letos tomu bylo třináct let, co pan František nastoupil svou službu kostelníka ve Španělské kapli v Novém Jičíně. Svou službu rozšířil později i na farní kostel. Jako spolehlivý pomocník každý týden obětavě organizuje úklid farního kostela, do kterého se sám aktivně zapojuje. Vedle péče o kostel rád poslouží jako lektor a ministrant. Svou obětavostí, horlivostí a láskou k Bohu je příkladem pro ostatní věřící.

Markéta Horská

Za celoživotní nezištnou službu farnosti

Paní Markéta Horská prožila celý svůj život v hornické obci Doubrava. Poznala období rozkvětu obce za doby rozvoje těžby, ale i smutné roky, kdy důlní činnost zničila velkou část obce a zásadně změnila tvář i sociální strukturu obce. Jako věřící osoba se snažila paní Markéta přiložit ruku k dílu v životě své farnosti.
Po mnoho let obětavě a nezištně pomáhala při údržbě kostela a zejména při jeho úklidu a výzdobě.

Augustin Hykel

Za dlouholetou obětavou činnost ve farnosti

Ve farnosti Štramberk snad nenajdeme aktivnějšího farníka a patriota města než je pan Augustin Hykel. Možná to byla nepřízeň minulého režimu, která přivedla pana Augustina k zednickému řemeslu. A on jako mistr svého oboru i jako štukatér se celý život aktivně podílí na stavebních akcích farnosti, města Štramberk i širokého okolí. Ale nejen šikovné ruce, ale také dar hudby a zpěvu dokáže pan Hykel uplatnit. Ve farnosti vykonává funkci kantora a žalmisty, byl sólistou chrámového sboru a dosud vede zpěvy při pohřbech. Od mládí je spjat s trampskou skupinou Ogaři. Pan Hykel oslavil letos své osmdesáté narozeniny.

P. Mgr. Karel Javorek

Za obětavou kněžskou službu v diecézi

Otec Karel Javorek se narodil v Ostravě Mariánských-Horách. Na kněze byl vysvěcen dne 27.6.1964 v Litoměřicích. Působil na několika farnostech, v současnosti jsou mu svěřeny farnosti Brušperk a Fryčovice. Svými farníky je vnímán jako přátelský, tolerantní a lidský, má zájem o problémy farníků a pomáhá je řešit. Oceňují jeho poutavá kázání i snahu informovat o aktuálním dění v církvi. Otec Karel letos oslavil 75 let.

Marie Jíšová

Za dlouholetou péči o výzdobu kostela a příkladný křesťanský život

Loni oslavila paní Marie Jíšová požehnaných osmdesát let. Celý její život se nesl ve starostlivosti o rodinu. Poměrně brzy ovdověla a starala se o výchovu svých čtyř dětí a dodnes pomáhá s péčí o vnoučata a pravnuka. Přes své pracovní vytížení a starosti začala paní Marie pomáhat s výzdobou kostela. Pěstovala k tomu na zahrádce spoustu květin. Patnáct let pomáhala s touto výzdobou, než se začaly projevovat zdravotní potíže. Paní Marie je velkou ctitelkou Panny Marie. Často jezdívala na mariánská poutní místa, je pravidelnou účastnicí mariánského večeřadla a nechybí na žádné mši svaté. Ve farnosti je vnímána jako to tichá, nenápadná, ale zásadová a zbožná žena.

PhDr. Karel Jurek

Za obětavou službu ve farnosti a příkladný křesťanský život

Pan Karel Jurek se narodil v roce 1924 v obci Tichá jako jedno z devíti dětí. Absolvoval Masarykovu univerzitu v Brně, kde dosáhl doktorátu z psychologie. Komunistický režim však neměl pochopení pro jeho náboženské přesvědčení a tak pan Karel musel opustit své učitelské zaměstnání a přijmout místo pomocného dělníka. Po uklidnění politické situace nastoupil jako podnikový psycholog na důl Hlubina, ale i zde se stal nepohodlným. Nakonec našel práci v Dětském diagnostickém ústavu v Bohumíně, kde působil až do r. 1983, kdy odchází do invalidního důchodu.

Po revoluci sloužil jako psycholog v manželské poradně ve Frýdku-Místku a spolupracoval s děkanátem Místek v rámci přípravy snoubenců. Až do svých 85 let hrál na varhany v kostele sv. Prokopa a Barbory v Kunčicích pod Ondřejníkem. Křesťanskou víru pan Karel stavěl vždy na první místo. Nikdy se za ni nestyděl, ani ji neskrýval, a k tomu vedl své děti, vnuky i pravnuky. Vždy pravdivý, spolehlivý a poctivý. Ve službě a pomoci druhým nehleděl na svůj čas a námahu. Jeho víra a modlitba, i jeho krásná rodina mu pomáhají i v současné době jeho vážné nemoci. Pro řadu lidí je jistě příkladem opravdového křesťana.

Ocenění převzala jeho manželka.

Terezie Kozáková

Za dlouholetou službu kostelnice, obětavou péči o kostel a jeho okolí

Paní Terezie Kozáková je spjata s farností Ostrava-Vítkovice. Jednak ve Vítkovických železárnách pracovala celý profesní život a pak jen málokdy chybí při jakékoliv činnosti ve farnosti. Jako vdova se aktivně zapojila do péče o kostel i jeho okolí, ve svých sedmasedmdesáti letech obětavě slouží jako kostelnice. Vše chce dělat s trpělivostí a láskou ke Kristu.

Vlasta Lokosová

Za dlouholetou obětavou pomoc ve farnosti

Pani Lokosová je vdova, původním povoláním zdravotní sestra. Spolu s manželem vychovali dvě děti a po odchodu do důchodu se ihned aktivně zapojila do života farnosti Ostrava-Vítkovice, především starostlivostí o kostelní prádlo. Paní Vlasta je příkladem obětavého, trpělivého a laskavého člověka.

Věra Londinová

Za dlouholetou činnost v Charitě Studénka

Jako důchodkyně pracovala paní Věra Londinová v Chritě Studénka téměř od jejího zrodu v r. 1992. Nejprve jako dobrovolník, pak od roku 1996 jako zdravotní sestra v charitní ošetřovatelské službě. Pracovala vždy ochotně a obětavě a přispívala tak k dobrému jménu charity. Lidé, ke kterým dojížděla, si ji velmi oblíbili pro její profesionální a empatický přístup. Pro každého měla vždy dobré slovo a s trpělivostí dovedla vyslechnout jejich problémy. V současné době pomáhá v případě potřeby prací přímo v terénu, ale také radou a modlitbou. Charita Studénka si cení její dlouhodobé a obětavé služby.

Lýdie a Vítězslav Malcharovi

Za dlouholetou spolupráci a přínos ke službě charity

Manželé Malcharovi dlouhodobě nabízejí svou pomoc při aktivitách Charity Bohumín a také farnosti Bohumín – Starý Bohumín. Ať se jedná o údržbu, výzdobu, péči o zeleň, administrativu. Paní Malcharová je aktivní pomocnicí při koordinaci Tříkrálové sbírky v Bohumíně a okolí, již od samého počátku konání těchto sbírek. Sama pravidelně navštěvuje klienty Charitního domu pokojného stáří sv. Františka a pomáhá při společné péčí o okolí tohoto charitního domu. Oba jsou pravidelnými účastníky bohoslužeb, kde slouží také službou lektora, vedou příkladný křesťanský život a jsou neocenitelnými pomocníky jak pro charitu tak farnost.

MUDr. Růžena Mašková

Za dlouholetou spolupráci s farností a příkladný křesťanský život

Paní doktorka Mašková je lékařkou v oboru psychiatrie. Její lékařská praxe ji přivedla do Ostravy a posléze do farnosti Ostrava-Vítkovice. Dnes je paní Mašková vdova. Jako věřící i jako lékařka se ve farnosti velmi angažuje. Podporuje a povzbuzuje kněze i farníky a to nejen ve své farnosti. Čte Boží slovo při liturgii, zpívá ve sboru, navštěvuje nemocné a opuštěné lidi. Ráda pomůže a poradí každému, kdo se na ní obrátí. Má rada lidi, a proto službě lidem zasvětila celý svůj život.

Stanislav Matula

Za dlouholetou angažovanou službu ve farnosti

Ve fryčovické farnosti patří pan Stanislav Matula k aktivním farníkům. Jeho obětavou péčí je udržováno prostranství kolem celého kostela a zahrada. Ale nejen to. Rád pomáhá zajišťovat poutní zájezdy nebo přátelská setkání ve farnosti a snaží se tak přispět k upevnění přátelských vztahů ve farnosti. Pan Stanislav má otevřené srdce pro potřeby bližních, rád a ochotně pomůže každému.

Kamil Matýsek

Za přínos ke službě Charity Ostrava

Pan Kamil Matýsek pracuje od roku 1994 v Charitě Ostrava v Charitním středisku Matky Terezy. Nejprve jako pečovatel na dohodu a také jako zaměstnanec na civilní službě, pak již natrvalo až doposud. V pečovatelské službě se podílí na zajišťování základních životních potřeb seniorů, na jejich aktivizaci a péči o domácnost. Svůj profesní život zaměřuje na sociální práci, jejíž hlavním cílem je pomoc a podpora člověku v obtížné situaci v jeho domácím prostředí, které je pro něj příjemné a známé, se snahou pomoci setrvat v tomto prostředí co nejdéle. Ve službách charity Ostrava pan Matýsek pomáhá lidem již 20 let. Jeho osobnost plna entuziasmu je důležitou součástí týmu charity a přispívá dlouhodobě ke kvalitě poskytovaných služeb.

Ing. Ludmila Moniaková

Za dlouholetou obětavou činnost v Charitě Frýdek-Místek

Paní Ludmila Moniaková se narodila ve Frýdku-Místku, kde také po studiu Vysoké školy báňské začala pracovat. Je vdaná, má čtyři děti a dvě vnoučata.
Po revoluci, v devadesátých letech, se seznámila s paní Marií Bohanesovou, které pomáhala založit Domov pokojného stáří u Panny Marie Frýdecké.
Od samého počátku je s tímto domem velmi spjata a považuje jej takřka za svůj druhý domov. Podílela se také na založení Oázy pokoje pro psychicky nemocné. V Charitě Frýdek-Místek pracuje dodnes. Kromě obětavé služby potřebným ráda poslouží hrou na varhany při bohoslužbách v charitních zařízeních a také ve farnosti Frýdek.

P. Michal Petr

Za obětavou kněžskou službu v diecézi

Otec Michal Petr pochází ze Slovenska, kde se před 80 lety v Bežovcích narodil. Vysvěcen byl v Litoměřicích 25. 6. 1961 a připomněl si tedy letos padesáté páté výročí svěcení. Jako farní vikář či farář prošel za dobu své služby na dvacet farností. V sedmdesátých letech byl Arcibiskupstvím olomouckým oceněn za pastorační horlivost a vyznamenán titulem Limbo ornatus. Přes svůj vysoký věk je stále zapojen do pastorační činnosti ve farnosti Nový Jičín a zejména ve Španělské kapli, kde bydlí a koná pravidelně bohoslužby. Je oblíbeným zpovědníkem a obětavě také navštěvuje nemocné. Je cenným pomocníkem v duchovní správě farnosti.

Anna Pietruszková

Za obětavou a dlouholetou službu ve farnosti a příkladný život křesťanské rodiny

Ve farnosti Polanka nad Odrou je paní Anna Pietruszková přes svých 93 let každodenní účastníci bohoslužeb. Přede mší svatou vede modlitbu růžence a v případě potřeby i zpěv při liturgii. Dlouho se obětavě se starala o výzdobu a úklid kostela. Ve své rodině se pak snažila vést k víře své děti, vnoučata i pravnoučata. Ve farnosti je známa svou obětavostí a poctivým křesťanským životem.

Anna Postulková

Za přínos ke službě charity v diecézi

Paní Anna Postulková vystudovala obor zdravotní sestry. Nejprve pracovala jako dětská sestra a v roce 1994 přešla do terénní péče do centra léčebné a ošetřovatelské péče Harmonie. Během zaměstnání absolvovala specializační studium v oboru péče o dospělé. V roce 1998 nastoupila do Charity Hlučín jako zdravotní sestra v terénní péči. Po čtyřech letech se stala vrchní sestrou Charitní a ošetřovatelské služby Charity Hlučín. Za jejího působení, v součinnosti s dalšími spolupracovníky, se ošetřovatelská služba charity stala v regionu synonymem spolehlivosti a kvality. Dokladem toho jsou četná poděkování, články v místním tisku i ohlasy rodin a lékařů. Po 18 letech poctivé charitní služby paní Anna odchází do zaslouženého důchodu.

Bc. Martin Pražák

Za starostlivou službu v Charitě Ostrava a přínos k dílu charity v diecézi

V Charitě Ostrava působí pan Martin Pražák od roku 1994. V roce 1997 se stal jejím ředitelem a je tomu tak až doposud. Pod jeho vedením vyrostla Charita Ostrava v jednu z největších Charit v České republice. Základním principem práce Martina Pražáka v oblasti poskytovaných služeb je myšlenka hodnoty a jedinečnosti lidského života v každém jeho okamžiku bez ohledu na jeho momentální situaci nebo zdravotní stav. To pomáhá budovat komplexní a kvalitní síť poskytovaných služeb. Velkou zásluhou pana ředitele Pražáka je prosazování hospicových myšlenek. Díky jeho osobní aktivitě vznikl komplex hospicových služeb od Hospice sv. Lukáše po mobilní hospic či hospicové poradenství. V oblasti sociální prevence inicioval čtyřstupňový systém pomoci umožňující postupný návrat člověka v krizové situaci zpět do běžného života. Při vedení organizace klade pan Pražák důraz na partnerství a spolupráci s dalšími poskytovateli sociálních služeb, s institucemi veřejné správy a samosprávy, s odbornou i širší veřejností. Současně je činný jako předseda sociální komise Rady statutárního města Ostravy, je členem Zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Petřkovice a členem dozorčí rady společnosti OZO Ostrava s.r.o. Pan Martin Pražák má 4 děti a kromě rodiny se věnuje také zpěvu v komorním souboru Canticum Novum a v rockové kapele Adobre. V roce 2013 obdržel Cenu za mimořádný přínos v oboru gerontologie v sociálně-zdravotnické oblasti za dlouhodobé a mimořádné výsledky v péči o seniory.

Jan Prokop

Za příkladnou a obětavou službu ve farnosti

Pan Prokop patří k farníkům, kteří jsou vždy připraveni obětavě pomáhat v zajišťování potřebných činností pro provoz farnosti, ale i v organizování nejrůznějších farních aktivit. Tak tomu bylo ve farnosti Ostrava-Třebovice, kde pomáhal s kostelnickou službou, a tak je tomu i nyní ve farnosti Ostrava-Polanka nad Odrou, kde se pan Prokop přestěhoval. Je příkladem obětavého pomocníka, který dovede ochotně posloužit nejen v záležitostech farnosti, ale i v potřebách svých spolufarníků.

Josef Prusek

Za dlouholetou spolupráci s Charitou Odry

Dlouhodobě spolupracuje pan Josef Prusek s Charitou Odry. Od samotného začátku Tříkrálové sbírky v diecézi se angažuje jako koordinátor kolednických sbírek v Březové u Vítkova. Byl vždy aktivní v této činnosti a jeho podněty pomáhaly utvářet systém spolupráce s jinými kolednickými skupinami. Přes svůj pokročilý věk je pan Josef pro mnohé příkladem člověka neutuchající aktivity jak pro činnost v charitě, ve farnosti tak i v obci.

Adéla Ranošová

Za dlouholetou varhanickou službu ve farnosti

V Kozmicích se paní Adéla Ranošová narodila před osmdesáti lety. Tam se také vdala, vychovala dva syny a od roku 1987 žije jako vdova. Bylo ji 14 let, když ji oslovil tehdejší farář Alois Hanzelka, aby hrála v kostele na varhany. Jako samouk se velmi rychle vypracovala a zdokonalila ve hře i zpěvu. Založila pěvecký sbor, se kterým zpívá v kostele i při jiných příležitostech v obci i mimo ni. Na varhany hraje neuvěřitelných šestašedesát let. K tomu ještě posledních pět let pomáhá jako kostelnice a stará se o liturgické zázemí v kostele. Pro kněze a celou farnost je paní Ranošová neocenitelnou pomocnicí.

Alena Skřížalová

Za dlouholetou obětavou činnost ve farnosti a příkladný křesťanský život

Paní Alena Skřížalová pochází a celý život žije v Domaslavicích. Ve své farnosti se od nejútlejšího dětství účastnila bohoslužeb a života ve farním společenství.
Po mnoho let i se svým dnes již zesnulým manželem se věnovala službě v mnoha rozličných oblastech života farnosti. Angažovala se při opravách farního kostela, pomáhala během duchovní správy o. Vladimíra Poláčka a po mnoho let zastávala službu kostelnice, pečovala o úklid i výzdobu kostela. Spolu s manželem organizovali poutě, vybudovali klubovnu pro mládež a sama se obětavě starala o kněžské hroby. K dlouholeté službě patřilo také vedení modliteb přede mší svatou (růženec, májové, křížové cesty). Dnes již zdravotní potíže mnohé nedovolí, ale přesto se snaží být ve farnosti užitečná, s ochotou dát všechny síly službě církvi.

P. Mgr. Jiří Šenkeřík

Za obětavou kněžskou službu v diecézi

Otec Jiří Šenkeřík pochází z Tošovic z početné rodiny. Letos v dubnu se dožil sedmdesáti let a v červnu si připomněl čtyřicáté výročí svého kněžství. V současné době je ustanoven jako výpomocný duchovní ve farnosti Bernartice nad Odrou. Přes zhoršený zdravotní stav se stále snaží obětavě pomáhat ve farnosti Starý Jičín a také jako zpovědník novojičínského děkanátu. Sám jednou napsal: „Mám rád své kněžské povolání a chtěl bych v něm vytrvat – s pomocí Boží – až do smrti.“ Otec Jiří je příkladem obětavého služebníka.

Nemohl být ze zdravotních důvodů přítomen.

Ludmila Špilháčková

Za dlouholetou obětovanou službu ve farnosti a příkladný křesťanský život

Paní Ludmila Špilháčková žije v Litultovicích. Spolu s manželem vychovali pět dětí. Přes své povinnosti k početné rodině si paní Ludmila dovede najít čas k péči o kostel, jeho úklid, výzdobu i údržbu. Dovedla k tomu zapojit i svou rodinu a nejednou sama zorganizovat brigádu a větší úklid. I když má již zdravotní omezení, je stále aktivní, vstřícná a ochotná k pomoci. Je na ni vždy spolehnutí. Je skromnou, hluboce věřící ženou. Pravidelně se každý týden účastní mariánského večeřadla, a když zdraví dovolí, vyjede na některé poutní místo. Její oběti a modlitby jsou jistě cenným pokladem jak pro její rodinu, tak pro farnost, diecézi i celou církev.

Ilona Štulová

Za obětavou službu a angažovanost ve farnosti

Celý svůj profesní život věnovala paní Ilona Štulová Kojeneckému ústavu v Ostravě. Po odchodu do důchodu se paní Ilona aktivně zapojila do života své farnosti v Ostravě-Vítkovicích. Ať šlo o čtení při liturgii, zpívání ve sboru nebo o organizaci poutí, vedení živého růžence i starostlivost o úklid kostela. Paní Ilona je vdova a letos oslavila své osmdesátiny. Je to platný člen vítkovické farnosti.

Václav Víta

Za dlouholetou varhanickou službu a příkladný křesťanský život

Pan Václav Víta oslavil letos v srpnu osmdesát let. Spolu s manželkou se téměř 54 let staral o svého postiženého syna. Od svých třiatřiceti let započal svou varhanickou službu a hraje až dodnes. Tedy necelých 50 let. Hrou na varhany slouží nejen ve farním kostele v Kozlovicích, ale také v kaplích na Myslíku, ve Lhotce, určitou dobu hrál i v kostele na Hukvaldech. Pan Václav je příkladem věřícího člověka, který čerpá svou sílu ze svátostí a usiluje o dobrý křesťanský život.

 

Pin It