Řím – Generální audience s papežem Františkem na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu byla vrcholem diecézní pouti do Říma. Více než dvě stě poutníků z různých farností ostravsko-opavské diecéze společně s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem a devíti kněžími prožívá od pondělí 26. 9. děkovnou pouť za 20 let diecéze. V Římě navštěvují hlavní baziliky, procházejí Svatými branami otevřené u příležitosti Roku milosrdenství a v programu nechybí ani prohlídka historických památek. Aktuální fotografie zde.

Na zaplněném Svatopetrském náměstí zavlála ve středu 28. 9. také česká vlajka a výpravu z Ostravy v češtině pozdravil papež František. „Srdečně zdravím poutníky z ostravsko-opavské diecéze s jejich biskupem Františkem Václavem. Ať vám pouť dodá odvahu být radostnými šiřiteli Božího milosrdenství. Ze srdce uděluji požehnání vám i Vašim rodinám." Během generální audience se s papežem měl možnost osobně pozdravit také biskup František Václav Lobkowicz.

Poutníci z ostravsko-opavské diecéze se ve středu večer shromáždili v bazilice sv. Petra u hlavního oltáře při mši svaté. Společně s biskupem Lobkowiczem a kněžími ji celebroval pražský kardinál Miloslav Vlk.

Diecézní pouť zahájili věřící z ostravsko-opavské diecéze v neděli 25. 9. Čtyřmi autobusy se do Říma přepravilo celkem 230 poutníků a 9 kněží včetně generálního vikáře Mons. Martina Davida. Biskup František Václav Lobkowicz cestoval letecky a k poutníkům se připojil v pondělí 26. 9. odpoledne v bazilice sv. Pavla za hradbami, kde celebroval mši svatou.

Druhý den v Římě zahájila v úterý 27. 8. mše svatá v bazilice sv. Šebestiána. Při bohoslužbě za církev, kterou celebroval biskup František Václav Lobkowicz, vyzdvihl v homilii generální vikář Mons. Martin David příklad prvokřesťanských mučedníku a jejich spojení s Kristem v oběti vlastního života. Po té jednotlivé skupiny poutníků navštívily katakomby sv. Šebestiána a sv. Kalixta. Odpolední program prožily jednotlivé skupiny podle vlastního programu, při kterém se věnovaly návštěvě významných římských památek.

Poutníky po středeční audienci s papežem Františkem čeká ještě jeden den v Římě. Ve čtvrtek 29. 9. stihnou navštívit ještě dvě papežské baziliky. Ráno budou mít mši svatou v chrámu sv. Jana v Lateránu, kde projdou Svatou bránou a pomodlí se modlitby k získání plnomocných odpustků. Čtvrtou Svatou bránou projdou odpoledne v bazilice Santa Maria Maggiore. Zde se poutníci pomodlí Korunku k Božímu milosrdenství, prožijí bohoslužbu a oficiální zakončení pouti. Na cestu zpět do vlasti se vydají ve večerních hodinách. Do Ostravy se autobusy s poutníky vrátí v pátek 30. 9. odpoledne.

Průběh pouti monitoruje diecézní web www.doo.cz a facebooková stránka ostravsko-opavského biskupství https://www.facebook.com/doo.cz. Na těchto odkazech jsou k dispozici aktuální fotografie.

Nad Svatopetrským náměstím zavlála česká vlajka přímo před papežem Františkem.

pout3den12.jpg

 

Pin It