Již za několik dní 3. 7. vyběhnou z polského města Kietrz sportovní nadšenci, aby doprovodili na trase dlouhé 20 kilometrů běžce, kteří jich mají před sebou ještě 1 500. Ti budou pokračovat do Říma se štafetovým kolíkem, který zpět do Polska přiveze papež František na Světové setkání mládeže.

 Organizátoři předpokládají, že se první den ke štafetě připojí přes sto lidí. Například Atletický oddíl Kobeřice, ale i zástupci města Ostrava a Opavy. K běhu i k předcházející mši svaté v kostele sv. Tomáše se přidá také stěbořický farář P. Klement Rečlo. Ten spolu s hlavním celebrantem, opolským pomocným biskupem Rudolfem Pierskałou, bude vyprošovat požehnání a dobrý průběh štafety. Od Opavy již budou běžci pokračovat sami. Jejich cílem pro tento den je rakouské město Hollabrun.

Kromě štafetového kolíku přivezou papeži také gobelínový obraz Ježíše Krista a knihu vzkazů, přání a modliteb od lidí z Polské a České republiky. Biskup František se také přidal a do knihy pro papeže Františka napsal: „"Marathonský běžec oznamoval výsledek boje. Jeho běh nebyl jen tak pro zábavu. Přeji všem běžcům, aby na své trase byli povzbuzením a zvěstovali té skutečnosti, že se lidé musí spojit. A kéž pak povzbudí i samotného papeže Františka, který ve svém těžkém úřadě určitě povzbuzení potřebuje. Na cestu žehná + František V. Lobkowicz ."

Štafeta má ještě další rozměr. Do akce se zapojil sponzor, který za každý uběhnutý kilometr každého z běžců přispěje předem dohodnutou částku na léčbu dvou vážně nemocných dětí.

Běžci se pravidelně od dubna scházeli každou sobotu ke společným tréninkům na území Polska i České republiky. Hlavní organizátor štafety Andrzej Wójtowicz říká: „Počasí nás zkoušelo, déšť, slunce, vítr, to vše jsme prožili, snad jen sníh se neukázal. Jsem přesvědčený, že štafeta má hlavně duchovní poslání a že se během deseti dnů člověk přiblíží nejen sám sobě, druhým, ale také Bohu.“

foto: autor článku

Biskup František Lobkowicz píše vzkaz do Knihy přání a modliteb papeži Františkovi. 

 

Pin It