Ostrava – Nejlepší polský pop-gospelový soubor pod vedením Piotra Nazuraka zahájí večerní program festivalu Slezská lilie. Hlavní scéna u katedrály Božského Spasitele začíná v 19.00 vernisáží výstavy Centra pro rodinu a sociální péči. O deset minut později zazní první písnička v podání souboru Trzecia Godzina Dnia.

Koncerty TGD často doprovázejí jako sólisté špičky polské hudební scény. Zajímavostí však je, že i sólové výkony jednotlivých členům sboru se jim v mnohém vyrovnají. Více o TGD zde.

Druhým interpretem hlavní scény bude ve 20. 10 hodin slovenská písničkářka Sima Matrausová. Ve svých 19 letech Sima přihlásila svou písničku do soutěže Gospeltalent 2009 a uspěla. Dodalo jí to víru ve vlastní autorské a interpretační schopnosti, debutové album "Vyzliecť si člověka" vydala v roce 2011. Její další deska "Dobrý deň, to som ja" v roce 2013 už získala platinové ocenění a zpěvačka ceny Objev roku jak od kritiků, tak od posluchačů. V závěru roku 2014 vyšlo v pořadí třetí album "Na pravom poludní" s písničkami, které mají duši i nevtíravý hitový potenciál. Zatím poslední aktuální singl z připravované nové desky se jmenuje "Balet".

http://www.simamartausova.sk

Jako třetí na podiu u katedrály vystoupí irská legendární kapela Iona. Skupina vznikla koncem osmdesátých let ve Velké Británii (Irsku) díky spolupráci hlavní zpěvačky Joanne Hogg a multi-instrumentalistů Davida Fitzgeralda a Davea Bainbridge. Svůj styl definovali jako "progresivní Celtic rock".

Později se k nim připojovali další hudebníci, jako například hráč na tradiční flétny a irské píšťaly Troy Donockley. Ten sice kapelu v roce 2009 opustil, ale skupina pokračuje dále a koncertuje v Evropě i v USA.

Na koncertech Iona představuje průřez svou tvorbou s keltskými kořeny a hraje také písně ze svého posledního dvojalba.

http://www.iona.uk.com

Samotný závěr večera bude pro všechny přítomné překvapením a dárkem k 20. výročí diecéze. Na průčelí katedrály se bude ve 21.55 – 22.00 promítat Videomapping. Světelné obrazy a hudba umocní krásu a detaily rekonstruované katedrály.

Festival Slezská lilie bude pokračovat v neděli 12. 6. v Ostravě-Kunčičkách. Více zde.

Pin It