Ostrava - Noc kostelů s sebou přinese duchovní, naučný i kulturní program, možnosti rozhovoru s knězem či ztišení, ochutnávku klášterního piva, ale i prohlídky prostor, kam se člověk běžně jen tak nedostane. Jde o kůry, krypty či věže kostelů, které řada farností na pátek 10. 6. zpřístupnila.

Možnost výstupu na kůr nabízí večer 10. 6. slezskoostravský kostel sv. Josefa. Stejně tak tomu bude v kostele sv. Bartoloměje ve Studénce, v němž se návštěvníci dostanou navíc do sakristie, kde na ně nudou čekat ukázky oděvů a předmětů užívaných při liturgii včetně vysvětlení jejich významu a symboliky. Putování od oltáře na kůr čeká na návštěvníky mariánského kostela v Ostravě-Hrabůvce, kde se budou moci seznámit rovněž s varhanami, a to v bodu programu nazvaném „Jak fungují varhany“. Podobně lákají návštěvníky farníci ve Sviadnově a Vrbně pod Pradědem, v Ostravě-Mariánských Horách, Ostravě-Přívoze, Veřovicích, Černé Vodě či v kostele sv. Jana a Pavla ve Frýdku. Ve Slatině bude možnost si na královský nástroj i zahrát. To v Dětmarovicích bude mít prohlídka varhan poněkud nostalgický náboj – půjde o poslední možnost před čtyřletou generální opravou podívat se, jak varhany fungují a co ukrývají ve svých útrobách.

Rovněž ve Svobodných Heřmanovicích se příchozí podívají zblízka na varhany a na kostelní kruchtu, ale budou moci vyslechnout i netradiční přednášku o záznamech z farní kroniky o čarodějnickém procesu, který se v této obci odehrál v letech 1754–1755 a o kterém se zachovaly originální soudní spisy. Krom kůru pak budou lidé moci vystoupat na věž a shlédnout na svou obec z jejích ochozů.

Podobnou možnost budou mít i případní zájemci o tento zážitek v Bílovci, Dobré, potažmo ve Slavkově u Opavy, Vratimově a ve Vítkově, kde bude k vidění i hodinový stroj. To ve farním chrámě v Krnově si kromě nočního města mohou návštěvníci prohlédnout mj. i někdejší byt hlásného věže, situovaný právě v jedné ze dvou chrámových věží.

Z ptačí perspektivy budou v onen pátek 10. 6. k vidění i Orlová, Stará Ves nad Ondřejnicí, Lichnov u N. Jičína anebo Vidnava, kde se na vrcholek věže vystoupavší odvážlivci budou moci podívat i na zbrusu nový zvon sv. Jany z Arku.

Nejinak tomu bude i v hlavním městě naší diecéze v Ostravě, kterou si budete moci v jejím nočním hávu prohlédnout shora hned z několika kostelních věží, např. z té v Ostravě-Hrabové, Ostravě-Hrabůvce, Ostravě-Pustkovci, Ostravě-Porubě, z věže kostela sv. Josefa (Don Bosco) v Moravské Ostravě a kostela Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu a v neposlední řadě i ze samotné katedrály, kde o výstup do její věže proběhne slosování.

V Hlučíně provede kněz zájemce běžně nepřístupnými zákoutími fary, ve frýdecké bazilice budou moci návštěvníci zakusit atmosféru potemnělé krypty s ostatky utonulých poutníků a kněží ozářené toliko plamínky svíček, krypta bude k vidění taktéž v již zmiňovaném staroveském chrámě a v kostele sv. Jana Křtitele ve Frýdku proběhne od 22.00 četba historického kázání světců z historické kazatelny, která se už běžně ke kázání nepoužívá.

Jde jen o užší výběr, podobnou atrakci nabízejí i jiné kostely. Bližší informace o výše zmiňovaných i o těch opomenutých najdete zde.

Ilustrační foto: Pavel Siuda

 

 

Pin It