Ostrava – Ostravská katedrála Božského Spasitele byla nominována na cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) za rok 2015. NPÚ takto od r. 2014 oceňuje zdařilé počiny v oblasti památkové péče a zároveň tím vyjadřuje uznání těm, kdo se zdárný průběh, resp. dokončení díla přičinili. Hlasování odborné i laické veřejnosti poté rozhodne o celkovém vítězi.

Od r. 2014 mohou odborníci z regionálních pracovišť NPÚ nominovat dva objekty z každého kraje, které se poté utkají mezi sebou v celostátním klání o cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Vloni reprezentoval náš kraj mj. kostel sv. Michaela v Hrozové na Osoblažsku, letos to bude katedrála Božského Spasitele, jež v loňském roce prošla rozsáhlou, hlavně však úspěšnou rekonstrukcí.

Nominace jednotlivých adeptů na celkové vítězství bude probíhat do konce května, poté bude rozhodovat komise složená z odborníků o vítězích ve čtyřech kategoriích: obnova památky, restaurování; objev, nález roku; prezentace hodnot; záchrana památky. Svým hlasem může přispět i laická veřejnost, a to v internetovém hlasování, které bude spuštěno později a ve kterém bude mít každý jeden hlas.

Pin It