Brno - V sobotu 21. května 2016, kdy se v brněnské diecézi slaví výroční den posvěcení hlavního chrámu v diecézi - katedrály sv. Petra a Pavla, jmenoval Svatý otec František novým brněnským pomocným biskupem dosavadního faráře u katedrály sv. Petra a Pavla P. Pavla Konzbula (*1965). Jeho biskupským heslem jsou latinská slova "VIA, VERITAS, VITA“ - "CESTA, PRAVDA, ŽIVOT".

„Již během první probdělé noci, po té, co jsem vyslovil souhlas se jmenováním pomocným biskupem, mi bylo jasné, že heslo bude z Evangelia apoštola Jana. To jsem ještě netušil, že tento apoštol je, alespoň při tvorbě hesla, oblíbencem řady našich biskupů. Mne v tomto evangeliu nejvíce inspirovala Ježíšova odpověď sv. Tomášovi, který chce následovat svého mistra, ale neví, kam jde. Ta odpověď je jednoduchá a prostá: „Já jsem cesta, pravda a život.“ (J 14, 6) Právě tato tři slova, poukazující na následování Vykupitele - CESTA, PRAVDA, ŽIVOT (VIA, VERITAS, VITA), vnímám jako program své osobní služby v církv," uvedl nově jmenovaný pomocný biskup Pavel Konzbul na tiskové konferenci v sobotu 21. 5.

Popis biskupského znaku:

Stříbrný štít, z červeného návrší v patě štítu vyrůstá červený heroltský kříž s povýšeným břevnem. Na kříži je položen vztyčený meč se stříbrnou čepelí a zlatým jilcem, provázený na břevně kříže zlatými majuskulními písmeny „alfa“ a „omega“. Za štítem latinský kříž. Deviza: VIA VERITAS VITA. Vše převýšeno biskupským kloboukem.

Symbolika znaku:

Meč je symbolem sv. Pavla, biskupova osobního patrona, písmena „alfa a omega symbolizují citát ze Zjevení sv. Jana 21,6 („Já jsem Alfa i Omega, počátek a konec.“). Barvy vycházejí ze znaku města Brna, biskupova rodiště a působiště. Deviza: Via, veritas, vita (cesta, pravda, život) jsou zvolena podle Evangelia sv. Jana 14,6 („Já jsem ta cesta, pravda i život“).

Autorem návrhu i kresby znaku je heraldický kreslíř Jan Oulík (*1962), absolvent oboru archivnictví a pomocné vědy historické na FFUK v Praze. Ve spolupráci s PhDr. Pavlem R. Pokorným (1947–2014) vypracoval kresby znaků pro některé naše církevní představitele (kardinál Miloslav Vlk, biskupové Vojtěch Cikrle a František Lobkowicz), instituce (Královská kanonie premonstrátů na Strahově) a obce. Pracuje v Praze jako tiskový mluvčí Charity ČR, žije v Odolena Vodě.

Životopis pomocného brněnského biskupa

Mons. Ing. Mgr. Pavla Konzbula, Dr.

Pavel Konzbul se narodil 17. října. 1965 v Brně – Juliánově, kde dodnes žije jeho maminka Marie. Po maturitě na gymnáziu v Brně v Křenové ulici pokračoval ve studiu na elektrotechnické fakultě VUT Brno - obor elektrotechnologie, které absolvoval v roce 1989.

Po vykonání roční základní vojenské služby nastoupil jako odborný a později vědecký pracovník do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd České republiky v Brně. Tam se věnoval vývoji a realizaci korekčních cívek magnetických polí pro tomografii nukleární magnetické rezonance. Publikoval v řadě zahraničních odborných časopisů. Externě vyučoval na elektrotechnické fakultě VUT v Brně, kde také obhájil doktorskou práci v oboru teorie elektromagnetického pole.

V roce 1995 vstoupil do Laického sdružení sv. Dominika, kde byl několik let zástupcem národní provinční představené v Praze. V témže roce zahájil studium na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, které dokončil v roce 2000. Od téhož roku je také členem Společnosti pro církevní právo.
V roce 2003 přijal v katedrále sv. Petra a Pavla kněžské svěcení z rukou brněnského diecézního biskupa Vojtěcha Cikrleho. Poté působil jako farní vikář v Boskovicích a Svitávce, v Hustopečích u Brna, Starovičkách a excrurrendo administrátorem ve Starovicích. V roce 2005 byl ustanoven spirituálem Biskupského gymnázia v Brně a v roce 2013 jmenován farářem ve farnosti u katedrály sv. Petra a Pavla v Brně a členem Kněžské rady brněnské diecéze.

Externě vyučuje na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, obor Křesťanská výchova. Spolupracuje také s brněnským nakladatelstvím Cesta, které dosud vydalo osm jeho publikací, převážně homiletického a pedagogického charakteru (Naslouchání, Jak mluvit s dospívajícími o víře?, ap).

Pavel Konzbul aktivně spolupracuje také s Centrem pro rodinu a sociální péči v Brně, je exercitátorem v Duchovním centru svatého Františka z Pauly ve Vranově u Brna a pravidelně přispívá na blog Lidových novin.

V říjnu 2015 ho brněnský biskup Vojtěch Cikrle jmenoval III. sídelním kanovníkem Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla v Brně.

V sobotu 21. května 2016 ho papež František jmenoval pomocným brněnským biskupem a titulárním biskupem litomyšlským.

Pin It