Od 1. do 14. ledna budeme na území celé České republiky potkávat koledníčky Tříkrálové sbírky. V ostravsko-opavské diecézi se do koledování zapojí okolo deseti tisíc koledníků. V loňském roce bylo vykoledováno rekordních 13 955 435,- Kč. Charita se snaží koledovat v celém regionu. A to i v místech, kde dosud koledníci Tříkrálové sbírky nechodili. Poprvé se koleduje například v Klimkovicích, kde děti obcházejí domácnosti s kasičkami Charity Ostrava.

Koledování podpořil ve svém novoročním pozdravu z nemocnice také biskup František Václav Lobkowicz. „Je to akce, kterou pomáháme charitnímu dílu. Děkuji všem, kteří to organizují a kteří se jakkoli zapojují. Na celé sbírce však není nejdůležitější jen to, kolik se vybere, ale že potěšíte zpěvem, rozdáte úsměv a radost. Pro mnohé je to příležitost, jak udělat něco dobrého, a třeba je ten skutek almužny pro charitu přivede do nebe. Žehnám všem koledníkům i těm, kdo jim otevřou dveře svých domovů,“ uvedl biskup.

Využití vykoledovaných finančních prostředků se rozdělí na předem schválené projekty. Největší část prostředků rovných 65 % se vrací do oblasti, kde farní či oblastní charity působí. Na projekty diecézních charit se využije 15 % sbírky. Na podporu charitních projektů humanitární a rozvojové pomoci v zahraničí míří 10 % vykoledované částky. Celonárodní projekty Tříkrálová sbírka podpoří 5 % z výnosu z pokladniček a zbylých 5 % je určeno ne režijní náklady sbírky.

Vedoucí skupinky koledníků je vždy osoba starší 15 let. Vedoucí skupinky je držitelem průkazky jež je formou plné moci, kterou pořadatel sbírky - Charita Česká republika - zplnomocňuje k nakládání se sbírkovou pokladničkou. Válcovité kasičky jsou úředně zapečetěné, opatřené logem Charity Česká republika. Číslo průkazky a kasičky se musí shodovat. Vedoucí skupinky je povinen se během koledování na požádání dárce či osoby oprávněné kontrolovat provádění sbírky (policie, pověřený pracovník městského či obecního úřadu, magistrátu) prokázat průkazkou a platným občanským průkazem. Průkazka je platná pouze s platným občanským průkazem.

Do sbírky lze přispět celoročně také prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným jde 28,50 Kč) anebo bankovním převodem nebo finančním příspěvkem na konto veřejné sbírky: 66008822/0800 a Variabilní symbol: 777 u České spořitelny.

Více o Tříkrálové sbírce na www.trikralovasbirka.cz

Pin It