Rok 2015 se chýlí ke konci. Souhrn toho nejdůležitějšího, co přinesl, Vám přinášíme v toto článku, kde kromě událostí týkajících se ostravsko-opavské diecéze najdete i několik akcí s celonárodním přesahem.

Leden

Ostrava – Tříkrálová sbírka, jež na území Moravskoslezského kraje a části Jesenicka probíhala od 1. do 14. 1., zaznamenala opět rekordní nárůst. Letos vykoledovalo cca 10 000 koledníků 13.955.435 Kč, které díky činnosti Charit pomůžou lidem v nouzi.

Ostrava – Zástupci tištěných a elektronických médií působící v Moravskoslezském kraji přijali 13. 1. pozvání biskupa Františka Václava Lobkowicze na novoroční setkání. Novináři byli seznámeni s hlavními mediálními tématy a přehledem akcí roku 2015. Nejvíce se pracovníci médií zajímali o průběh církevních restitucí.

Ostrava – K salesiánům do Ostravy zamířili v sobotu 31. 1. řeholníci a řeholnice z celé ostravsko-opavské diecéze, aby zde s biskupem Františkem Václavem oslavili Den zasvěceného života.

Únor

Ostrava – Slavnost svatého Jana Boska, zakladatele salesiánů, oslavili ostravští salesiáni v kostele sv. Josefa v neděli 1. 2. při mši svaté sloužené biskupem Lobkowiczem.

Šternberk – Matky z celé ČR se 7. 2. sešly na Pouti matek ve Šternberku, aby před sochou Šternberské Madony zapálily velkou obětní svíci jako prosbu za ochranu a dar víry pro své děti a za odvrácení zla od svých rodin.

Ostrava – Dne 11. 2. uplynulo 15 let od otevření budovy biskupství.

Ostrava – Biskup František Václav Lobkowicz požehnal 11. 2. zázemí pro šicí dílnu, počítačovou učebnu nebo cvičnou kuchyňku ve startovacích bytech Charity Ostrava.

Ostrava – Biskup František Václav udělil při své návštěvě věznice 12. 2. svátost biřmování pěti ženám. Dvě z nich nadto přijaly svátost křtu a jedna odsouzená přistoupila společně s ostatními poprvé k prvnímu svatému přijímání.

Březen

Vídeň – Biskup Lobkowicz navštívil v neděli 1. 3. rakouskou metropoli Vídeň. V kostele sv. Karla Boromejského (Karslkirche), kde působí kněží rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou, sloužil mši svatou a poté požehnal nový obraz sv. Anežky České, který je umístěn v kapli sv. Anežky.

Dolní Životice – Do farnosti Dolní Životice byly vráceny dvě ukradené sochy andělů, jež byly 18. 2. předány rakouskými kriminalisty do České republiky. Diecézní konzervátor P. Rudolf Kopecký dřevořezby odevzdal v pondělí 9. 3. duchovnímu správci farnosti Dolní Životice P. Janu Kučerovi.

Ostrava – Na výzvu biskupa Lobkowicze byl o víkendu 13.–14. 3. v rámci akce 24 hodin pro Pána v každém děkanátu naší diecéze otevřen buď po celou noc, nebo v omezeném čase alespoň jeden kostel. Celkem se v naší diecézi k výzvě připojilo více než dvacet kostelů.

Odry – V Odrách proběhl ve dnech 17.–19. 3. již 22. ročník Celostátní přehlídky zájmové umělecké činnosti. Poslední den přehlídky zavítal do Oder také biskup František Václav.

Ostrava – Čtyři biskupové České biskupské konference si 17. 3. připomenuli 25. výročí od svého jmenování do biskupské služby. Mezi nimi byl i ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který byl papežem Janem Pavlem II. v r. 1990 jmenován světícím biskupem pražské arcidiecéze. Biskupské svěcení pak přijal vkládáním rukou kardinála Františka Tomáška dne 7. 4. 1990.

Místek – Více než 500 mladých z celé diecéze prožilo ve dnech 20.–21. 3. setkání s biskupem Lobkowiczem v Místku. Tématem setkání byla Ježíšova slova: „Blahoslavení čistého srdce, neboť oni uvidí Boha.“ (Mt 5, 8)

Praha – V sobotu 21. 3. proběhl v centru hlavního města již 15. ročník Národního pochodu pro život. Letos se jej podle odhadu Policie zúčastnilo asi 1500 účastníků. Cílem akce bylo upozornit na stále přetrvávající bezpráví, které je pácháno na více než 23 000 dětech, jež jsou ročně usmrceny umělým potratem.

Odry – Školní sbor Datio, který od roku 2003 působí při SPdgŠ a SZŠ sv. Anežky České v Odrách, získal na 38. ročníku Festivalu pedagogických škol v Karlových Varech, jenž se konal ve dnech 26.–27. 3., zlatou medaili.

Duben

Ostrava – Kostel Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu nahradil na Zelený čtvrtek dopoledne ostravskou katedrálu pro tradiční Missu Chrismatis, kterou sloužil 2. 4. biskup František Václav s kněžími a jáhny své diecéze.

Mošnov – Biskup Lobkowicz požehnal v pondělí 13. 4. novou železniční stanici na mošnovském letišti Leoše Janáčka, jež letiště propojila s železnicí, a nastartovala tak jeho další rozvoj.

Starý Bohumín – Dva původní zvony z kostela Narození Panny Marie se ve středu 22. 4. vrátily po 73 letech do Bohumína. Za 2. světové války byly zkonfiskovány nacisty. Občanskému sdružení Přátel bohumínské historie se po letech podařilo s Německem vyjednat jejich návrat.

Ivančena – V sobotu 25. 4. zamířili na Ivančenu v Beskydech skauti, aby se zde zúčastnili Pouti skautů s biskupem Lobkowiczem, a to na místě, kde stojí kamenná mohyla s památníkem ostravských skautů popravených za účast v protinacistickém odboji.

Cvilín – V neděli 26. 4. proběhla na Cvilíně Pouť matek v požehnaném stavu ke cti sv. Jany Mollové.

Bílá Voda – Kulaté, tj. 30. výročí hostiárny v Bílé Vodě, která peče hostie pro celou ČR, oslavil v úterý 28. 4. spolu s místními i biskup František Václav.

Květen

Olomouc – V pátek 1. 5. zavítalo do Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci více než 260 ministrantů z ostravsko-opavské diecéze. Bohoslovci pro ně připravili celodenní program. S ministranty diecéze do Olomouce přicestoval rovněž biskup František Václav Lobkowicz. Tématem letošního setkání byl verš z Mt 4,19: „Pojďte za mnou a učiním z vás rybáře lidí.“

Česká Ves – Šest nových sociálních bytů je od soboty 2. 5. k dispozici na faře v České Vsi na Jesenicku. Bývalou farní budovu požehnal biskup František Václav.

Svídnice/Polsko – Biskup František Václav navštívil 8. 5. polské město Svídnice, aby v tamní katedrále uložil ostatky patrona české země sv. Václava.

Stěbořice – Již 2. ročník Memoriálu otce Jožky proběhl 8. 5. ve Stěbořicích. Konal se na památku mladého kněze, který před dvěma lety zahynul po zásahu blesku při rybaření na Oravské přehradě a který zde před svou smrtí působil. Letos se na startovní čáru postavilo 326 závodníků.

Karlova Studánka – Zahájení lázeňské sezóny s požehnáním léčebných pramenů se zúčastnil v neděli 10. 5. v lázních Karlova  Studánka i biskup František V. Lobkowicz, jenž prameny požehnal po mši sv. sloužené v místním kostele Uzdravení nemocných.

Maria Hilf – Nádvoří i ambity poutního areálu Maria Hilf u Zlatých Hor zaplnili v sobotu 9. 5. účastníci Diecézní pouti rodin s  biskupem Lobkowiczem.

Hrozová – Generální vikář Mons. Martin David sloužil 10. 5. děkovnou mši v Hrozové u příležitosti znovuotevření kostela sv. Michaela Archanděla. V interiéru kostela byly při opravách odkryty velmi vzácné staré fresky.

Maria Hilf – V úterý 12. 5. se na Maria Hilf u Zlatých Hor s biskupem Františkem Václavem setkali na své pouti kněží a jáhnové působící v diecézi.

Ostrava – Otec biskup František Václav Lobkowicz sloužil 19. 5. mši svatou v ostravském kostele sv. Václava na 8. diecézním setkání seniorů. Představil při ní i prvního kaplana pro seniory – P. Romana Janáče z Frýdku Místku.

Jablunkov – Zaměstnanci Charit ostravsko-opavské diecéze připutovali 20. 5. do Jablunkova na pouť, kterou hostily Charita Jablunkov a sestry alžbětinky.

Ostrava – Celkem 152 sakrálních míst bylo možné 29. 5. navštívit během letošní Noci kostelů na území ostravsko-opavské diecéze. Této nabídky využilo více než 36 000 návštěvníků.

Stará Bělá – Ve Staré Bělé proběhla v sobotu 30. 5. Biblická olympiáda pro žáky ZŠ a prvního stupně víceletých gymnázií. Nejlepší znalosti Bible prokázali mladí z Pusté Polomi.

Červen

Ostrava – Slavnost Těla a krve Páně pořádalo 4. 6. spolu s ostravsko-opavským biskupstvím šest farností v centru Ostravy. Po mši svaté eucharistický průvod prošel centrem Ostravy až do kostela sv. Václava, kde byl zakončen zpěvem Te Deum a svátostným požehnáním. Podobné eucharistické průvody procházely i dalšími městy diecéze.

Cvilín – Na poutní místo Cvilín u Krnova zavítala v sobotu 6. 6. kopie sochy Archanděla Michaela z Gargana.

Ostrava – Ve dnech 13.–14. 6. se v Ostravě-Kunčičkách uskutečnil 5. ročník festivalu Slezská lilie. Hlavní hvězdou byl kytarista Glenn Kaiser, vystoupil zde však kupř. i Václav Neckář a velkému zájmu veřejnosti se těšila přednáška P. Mariána Kuffy.

Opava – V sobotu 20. 6. vysvětil biskup František Václav v opavské konkatedrále nového jáhna – Davida Tylečka z Košatky. Bude
působit v Ostravě-Svinově.

Opava – V sobotu 27. 6. vysvětil biskup František Václav v opavské konkatedrále tři novokněze – P. Jana Gajdůška, jenž bude působit v Hlučíně, P. Marka Večerka, jenž zamířil na své první kněžské působiště do Místku, a P. Kazimerza Borského, jenž zamířil do Českého Těšína.

Cvilín – Ve dnech 27. 6. – 1. 7. proběhlo na Cvilíně 19. františkánské setkání mládeže, jehož mottem byla věta z Janova evangelia: „Můj záměr pro Tebe je život v plnosti.“ (Jan 10,10)

Červenec

Prašivá – Po sedmnácté prožily děti první den prázdnin s otcem biskupem Lobkowiczem na Prašivé. Název setkání zněl „Z mnoha zrnek jeden chléb“.

Ostrava – V Domě kultury Akord Ostrava-Zábřeh probíhala ve dnech 21. 7. – 13. 8. unikátní putovní výstava „Bible včera, dnes a zítra“, která představila Bibli a její poselství široké veřejnosti. Ostravská výstava byla svým rozsahem a zaměřením bezkonkurenčně největší, která doposud v České republice a na Slovensku v minulosti byla.

Srpen

Frýdek-Místek – Nový pavilon chirurgických oborů ve frýdecko-místecké nemocnici požehnal 3. 8. biskup František Václav  Lobkowicz. Pětipodlažní areál s pěti chirurgickými sály, deseti ambulancemi a 107 lůžky bude sloužit pacientům chirurgicko-traumatologického, ortopedického a urologického oddělení.

Cvilín – Na mariánském poutním místě Cvilín proběhla v sobotu 8. 8. pouť Rytířů Neposkvrněné a čtenářů časopisu Immaculata.

Luboměř – V pořadí již 5. pouť kuchařů se v neděli 9. 8. konala v kostele sv. Vavřince v Luboměři.

Hrčava/Trojmezí – Tři biskupové ze tří sousedních zemí, následováni věřícími svých diecézí, zamířili 22. 8. z Hrčavy, Čierne a Jaworzynky na místo, kde se sbíhají hranice všech tří států. Z iniciativy žilinské diecéze se Trojmezí stalo před sedmi lety místem společných modliteb a tradic.

Cvilín – V neděli 30. 8. se na Cvilíně uskutečnila Pouť studentů ke cti sv. Josefa Kupertinského, jehož ostatky mohli (nejen) studující uctít po mši sv. a krátké adoraci. Svého patrona přijeli uctít mladí z různých koutů diecéze.

Září

Lysá Hora – Biskup František V. Lobkowicz požehnal 5. 9. obnovenou chatu a malou kapličku v areálu Bezručovy chaty na Lysé Hoře. Ta původní shořela před 37 lety, letos se podařilo Klubu českých turistů útulnou chatu s restaurací obnovit.

Český Těšín/Cieszyn – Památku sv. Melichara Grodeckého, jezuity umučeného na počátku třicetileté války protestantskými vojáky, uctili jeho těšínští rodáci z obou stran řeky Olše v neděli 6. 9. Při poutní mši sv. sloužené v kostele sv. Marie Magdaleny v Cieszyně pronesl homilii ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz.

Ostrava – Setkání zástupců křesťanských televizních stanic sdružených ve světové síti EWTN hostila od 7. 9. do 9. 9. televize Noe. Cílem setkání bylo vzájemné poznání kolegů z oboru a prohloubení spolupráce křesťanských televizí.

Ostrava – V kostele Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu se 17. 9. uskutečnil benefiční koncert pro Charitu Ostrava s názvem „Sešli se, aby pomohli“. Vystoupily na něm legendární česká kapela BlueEffect, klarinetista Karel Dohnal & Smyčcové trio Janáčkovy filharmonie Ostrava a písničkář Pavel Helan.

Ostrava – Do 25. školního roku vstoupilo letos ostravské Biskupské gymnázium. Ve slavnostním duchu prožili studenti a pedagogové pátek 18. 9. Na slavnostní mši svatou, kterou sloužil biskup František Václav, pozvali také absolventy i bývalé vyučující.

Maria Hilf – Dvacet let obnovené existence poutního místa Maria Hilf oslavil 19. 9. spolu se stovkami poutníků biskup František V. Lobkowicz. U oltáře se setkal mj. i s opolským pomocným biskupem Rudolfem Pierskalou a německým prelátem Franzem Jungem.

Starý Jičín – Charita Nový Jičín společně s farností Starý Jičín a Orlem župa Bauerova uspořádala v sobotu 26. 9. ve Starém Jičíně již po třiadvacáté Běh sv. Václava.

Ostrava – Ve farnostech diecéze proběhla v týdnu od 28. 9. – 4. 10. vzpomínková aktivita Naši pastýři. V jejím rámci se při bohoslužbách četla jména kněží, kteří zahynuli nebo byli věznění v době nacismu.

Frýdek – Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku byla poslední zářijový den svědkem první Diecézní poutě seniorů, na niž se sjelo kolem 300 poutníků z mnoha koutů diecéze. Pouť se konala k oslavě Mezinárodního dne seniorů.

Říjen

Ostrava – Ostravské Biskupské gymnázium získalo ocenění za příkladnou prevenci rizikového chování studentů. Jako jedna z šesti škol v Moravskoslezském kraji obdrželo „BiGy“ toto ocenění na krajské konferenci (konané ve dnech 5.–6. 10.) zaměřené právě na tuto problematiku.

Město Albrechtice/Jablunkov – Během své pouti po moravských a slezských klášterech, jež probíhala v rámci Roku zasvěceného života, navštívily relikvie sv. Vojtěcha ve dnech 11.–17. 10. i klášter boromejek ve Městě Albrechticích a ve dnech 25.–31. 10. pak klášter alžbětinek v Jablunkově.

Havířov – V pátek 16. 10. se v Havířově konal v pořadí již třetí Pochod pro život. Jeho cílem bylo připomenout ohavnou praxi  zabíjení nenarozených dětí, která měla např. v roce 2013 jen v Moravskoslezském kraji na svědomí život 2421 dětí.

Ostrava – Na slavnost svaté Hedviky, patronky diecéze, udělil 16. 10. ostravsko-opavský biskup František Václav ocenění za zásluhy v diecézi 27 lidem. Oceňování proběhlo v kostele sv. Václava v Ostravě na závěr mše svaté.

Ostrava – U příležitosti Národního eucharistického kongresu a svátku patronky diecéze svaté Hedviky vyhlásil také biskup Lobkowicz založení diecézního společenství adorátorů nazvaného „Eucharistická hodina.“ Členové společenství se snaží prožít půl hodiny s Pánem Ježíšem před svatostánkem každý týden, minimálně však jednou za měsíc.

Brno – Mší svatou a obnovou věčné smlouvy s Bohem vyvrcholil v neděli 17. 10. vůbec první porevoluční eucharistický kongres v České republice. Bohoslužbu na brněnském náměstí Svobody sloužil papežský legát kardinál Paul Josef Cordes společně s českými, moravskými i slovenskými biskupy a šesti stovkami kněží. Přítomni byli také zástupci politického života, tisíc ministrantů a 25 000 věřících.

Listopad

Ostrava – Ve dnech 11.–12. 11. se v Ostravě konala Celostátní zdravotnická konference zdravotní péče Charity Česká republika. Záštitu nad akcí převzal ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz.

Ostrava – V neděli 22. 11. sloužil biskup Lobkowicz děkovnou mši sv. u příležitosti znovuotevření katedrály Božského Spasitele. Slavnost Krista Krále, která je pro ostravskou katedrálu poutí, se stala slavnostní oslavou dokončeného díla oprav, jež trvaly patnáct měsíců.

Ostrava – V kapli sv. Kříže na biskupství v Ostravě byli ve čtvrtek 26. 11. ustanoveni tři kandidáti trvalého jáhenství biskupem F. V. Lobkowiczem ke službě akolyty. K trvalému jáhenství se připravují Josef Liberda z farnosti Česká Ves, Jiří Pilnáček z farnosti Stará Ves nad Ondřejnicí a Zdeněk Uher z farnosti Ludgeřovice.

Ostrava – Vánoční strom na Masarykově náměstí a náměstní Svatopluka Čecha v Ostravě pochází z Biskupských lesů. Vyrostly pod beskydskou horou Smrk v revíru Samčanka. Na slavnostním rozsvícení stromu na Masarykově náměstí promluvil také biskup František Václav Lobkowicz a svou promluvou oslovil několik tisíc lidí.

Prosinec

Ostrava – Nové, vylepšené internetové stránky zprovoznilo počátkem prosince ostravsko-opavské biskupství. Jsou k nalezení na adrese: www.doo.cz

Ostrava – Biskup Lobkowicz požehnal v úterý 8. 12. na nádraží Ostrava-Svinov dvě nové vlakové soupravy Českých drah RegioPanter, jež budou spojovat Ostravu s letištěm Leoše Janáčka. Biskup v minulosti národnímu dopravci České dráhy požehnal soupravu Pendolino a regionální vlaky CityElefant

Opava/Ostrava – Projít s kajícím srdcem Branou milosrdenství mohou od neděle 13. 12. věřící v ostravské katedrále a opavské konkatedrále. Svaté brány jsou v mimořádném svatém roce otevřeny v římských bazilikách a katedrálách po celém světě. Bránu milosrdenství otevřel v katedrále biskup František Václav Lobkowicz, v Opavě se této role ujal generální vikář Mons. Martin David.

Ostrava – V sobotu 19. 12. přivezli skauti na svinovské nádraží Betlémské světlo. Odtud putovalo vlakem do dalších měst a farností naší diecéze.

Libor Rösner

Pin It