LiskaBystrouskaHukvaldy – Socha lišky Bystroušky včetně pamětní desky zmizela z památníku Leoše Janáčka v Hukvaldské oboře. Na krádež upozornili ve středu 27. 5. pracovníci obory, kteří o události informovali Policii ČR a ostravsko-opavské biskupství, které je majitelem Hukvaldské obory.

„Zloději odsekali z kamene lišku i pamětní desku dnes v noci. Využili pravděpodobně klimatické podmínky, které tady během noci panovaly,“ uvedl oborník Milan Koutný, který hodnotu odcizeného památníku odhaduje na částku sto tisíc korun.

Na pamětní desce bylo napsáno: „Leoši Janáčkovi na paměť prvního provedení opery Liška Bystrouška na Hukvaldech 20. VI. 1959 věnují myslivci a lesníci ostravského kraje.“

Socha lišky v životní velikosti byla umístěna na kameni u chodníku, kterým procházejí statisíce návštěvníků Hulvaldské obory. Z tohoto místa si většina hostů obory pořizovala na památku fotografie právě s liškou Bystrouškou.

Socha lišky Bystroušky byla v Hukvaldské oboře instalována společně s pamětní deskou v roce 1959. Dva měsíce po její instalaci liška zmizela a byla nahrazena novým odlitkem v roce 1962.

Biskupství ostravsko-opavské se společně s policií obrací na širokou veřejnost při pátrání po odcizené soše a pamětní desce. 

Pin It