logo cbkPraha (ČBK) - Přinášíme prohlášení předsedy ČBK kardinála Dominika Duky k zítřejšímu (pátek 8. května 2015) Dni vítězství, výročí 70 let od konce druhé světové války.

Předseda ČBK k výročí 70 let od ukončení druhé světové války

8. května 2015 si připomínáme 70 let od konce druhé světové války. V této chvíli se s velkou vděčností modlíme za ty, kteří položili své životy za svobodu na všech frontách této války, v koncentračních táborech, ve věznicích anebo zemřeli v důsledku válečných útrap hladem či zimou. Rovněž se modlíme za všechny, kteří byli svedeni, a zemřeli za věci nespravedlivé. 

Zároveň také v tento významný den děkujeme Bohu za 70 let míru v naší zemi a vzdáváme hold všem, kteří se o tento mír zasloužili, utvářeli jej a bránili. Zvláště pak myslíme na ty, kteří byli za tyto své oběti následně popraveni, odsouzeni či šikanováni spolu se svými rodinami.

Současně se ale jako církev díváme i do budoucnosti. Chceme se totiž též modlit za odvahu bránit pravdu, která osvobozuje a jako taková je i ve dnešní době stále ohrožována.

Kéž jsme také my všichni statečnými obránci pravdy, a tak přispíváme k vítězství spravedlnosti v naší zemi a celé Evropě.

Dominik Duka, OP
předseda České biskupské konference

Pin It