Stará Ves nad Ondřejnicí - Jak se Diecézní středisko mládeže připravuje na setkání BISCUP 2015, které bude 20. - 21. 3. v Místku, jsme si povídali s jedním z organizátorů, Tomášem Kubelou - Jordym. Otce biskupa Františka Václava Lobkowicze jsme se zeptali, jak se on těší a připravuje na setkání s mládeží své diecéze. 

Tomáši, kdo a kolik lidí se na přípravě BISCUPU podílí?

Na organizaci DSM se podílí celá diecéze. Každý děkanát má svého kaplana a zástupce pro mládež. Na začátku se tito lidé sejdou a domluví se na tom, co který děkanát bude mít na starosti. Na přípravě pracuje několik skupin – liturgická, organizační, ubytovací a stravovací skupina. Děkanáty si tyto zodpovědnosti rozdělí, a protože se každý rok střídají, vyzkouší si téměř všechno. Informace o tom, jak příprava u jednotlivých skupin probíhá, se sbíhají u mě a u otce Kamila Straka, ředitele Diecézního centra mládeže. Jednou ze zodpovědností je moderace celé akce. Ta se přiděluje tomu děkanátu, ve kterém vyrostla schopná skupina mládeže, ochotná připravit si všechny moderační vstupy, od oznamů, scének, pobavení, přivítání otce biskupa, pozvánek na akce až po ztišení před mší. Na organizaci se podílí zhruba čtyřicet mladých dobrovolníků.

Kdy se začíná s přípravou na BISCUPU?

S přípravou Diecézního setkání mládeže se začíná cca šest měsíců předem. Specifické pro naši diecézi je to, že se místo konání posouvá. Když je místo vybráno, přijedeme tam a zajišťujeme konkrétní prostory na aktivity, popř. ubytování, pokud se jedná se o vícedenní setkání. Co pět let se o prázdninách koná pětidenní Diecézní setkání mládeže, loni se konalo v Odrách.

Co je cílem setkání?

Cílem DSM je setkání se mladých lidí s otcem biskupem, jejich pastýřem, jak k tomu vyzval Jan Pavel II., obohacení o společenství mladých, aby viděli, že nejsou sami. V některých odlehlejších částech naší diecéze mohou mít mladí lidé pocit, že jsou se svou vírou sami, protože je tam málo věřících. Pak přijedou na setkání, kde je pět set, šest set mladých a dokáže je to nabít, povzbudit. Dále jsou pro mladé lidi velmi důležité katecheze, společné mše, modlitby.

Co následuje po setkání?  

Po každém setkání vyhodnocujeme jeho průběh, bavíme se o možnostech vylepšení, o chybách, hledáme řešení, čímž každý ročník posouváme. Jeden z příkladů jsou zlepšující se webové stránky. Průběžně jsme na ně během setkání vyvěšovali aktuální fotky a jejich návštěvnost byla veliká.

Jakou máte osobní zkušenost ze setkání?

„Když jsem jezdil na celostátní setkání mládeže já jako účastník, byla pro mě nejúžasnější cesta vlakem zpět. Vlaky byly „narvané“ lidmi, které spojovalo to, že byli společně na akci, zpívalo se,…úžasná atmosféra a myslím si, že teď je to stejné,“ říká Tomáš Kubela.

Otče biskupe, jak se na Diecézní setkání mládeže připravujete vy?

"Setkání mládeže před Velikonocemi se svými biskupy „vymyslel“ sv. Jan Pavel II. A protože je to setkání vždy velmi užitečné jak pro mládež, tak i pro biskupy, pokračuje se v těchto setkáních i roky po jeho smrti. Musím přiznat, že se na ten pátek a sobotu před 5. nedělí postní vždy velmi těším. Snad mohu mladé trochu povzbudit ve víře a vyzvat je k takové přirozené evangelizaci v jejich prostředí, ale zároveň i já prožívám velké povzbuzení, protože v nich vidím budoucnost a naději naší diecéze. A co je nejdůležitější, jsme schopni společně slavit eucharistii, tedy tajemství Kristovy smrti a zmrtvýchvstání a také se můžeme společně pomodlit a prosit za tento svět, aby v něm místo zloby a násilí panovala opravdová Láska, kterou nám Kristus především svým křížem ukazuje.

A snad mohu touto cestou poprosit čtenáře o modlitbu za to, aby mladí lidé naší vlasti vytrvali ve víře a vydávali svědectví o tom, že poznali Pána."

Rozhovory připravila Jana Praisová

Videopozvánka na BISCUP 2015 do Místku.

 

Pin It