Český Těšín/Cieszyn - Melichar procesiNedělní poutě na památku sv. Melichara Grodeckého se zúčastnilo několik stovek věřících ze tří zemí – České republiky, Polska a Slovenska. Z české strany na most doputovalo s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem a otcem Janem Svobodou, knězem těšínské farnosti, necelých 200 lidí. Zde je přivítali biskup diecéze bielsko-żywieckiej Roman Pindel a biskup senior Tadeusz Rakoczy. Poutníci tento rok dále putovali do kostela sv. Marie Magdalény na polské straně.

Než vyšli, pomMelichar cekaniodlili se v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova česky a polsky Korunku k Božímu milosrdenství, a po adoraci vyšli v čele s ostatky sv. Melichara k mostu Přátelství, kde se věřící a biskupové setkali již podvacáté. Společně šli do kostela sv. Máří Magdaleny na mši svatou, jejímž hlavním celebrantem byl biskup František. Při své promluvě hovořil polsky o tom, že Pán Ježíš Kristus chce ‚uratować‘, tj. zachránit především našeho ducha.

„Na pouť k svatému Melicharovi jsme s otcem biskupem jezdili ještě zaMelichar setkani totality. Do Polska nám otevřeli závoru a zpátky jsme šli na pas,“ vzpomínal Aleš Ligocký, sekretář biskupa. „Říkali jsme, že nám svatý otvírá hranice.“

Poprvé se toto procesí uskutečnilo těsně po kanonizaci sv. Melichara na jeho svátek – 7. září 1996. Ale základ tradice těšínských procesí byl položen při jeho blahořečení papežem Piem X. roku 1905 v Římě. V Těšíně předcházely této události velkolepé třídenní slavnosti, organizované jezuitskou komunitou, jejímž superiorem byl O. Josef Lipski. Bohoslužeb, které se konaly tři dny na prostranství před kostelem NSJ, se účastnilo na 100 kněží a kolem 10 000 věřících. Během tridua bylo proneseno 22 kázání v jazyce německém, polském, českém a slovenském. Byly vystaveny ostatky blahoslavenéMelichar biskupoveho Melichara, které darovali jezuité z kostela Nejsvětější Trojice v Trnavě. Poslední den oslav byly tyto ostatky za veliké účasti lidu přeneseny ve slavnostním procesí přes řeku Olši do farního kostela sv. Marie Magdalény, kde byla posvěcena boční kaple ke cti blahoslaveného Melichara. Po zpěvu Te Deum se procesí vydalo zpět i s ostatky do jezuitského kostela, kde se končilo rovněž svátostným požehnáním a zpěvem Te Deum.

 

 

Pin It