LeosRyskaPraha - Katolický kněz a ředitel televize Noe Leoš Ryška, SDB se 21. listopadu 2014 stane jedním ze dvou laureátů letošní Ceny Mateja Hrebendu. Ocenění uděluje Obec Slováků v České republice. Zakladatel ostravského Telepace a později televize Noe se stane držitelem ceny, kterou v minulosti obdrželi například režisér Juraj Jakubisko, herec Ladislav Chudík, zpěvák Karel Gott nebo divadelní manažerka Hana Gregorová.

Držiteli ceny se každý rok stávají dvě významné osobnosti, jejichž životní postoje a práce tvoří významný přínos k pěstování dobrých vzájemných vztahů mezi Čechy a Slováky. Letos cenu obdrží kněz Leoš Ryška SDB, ředitel televize Noe. Spolu s Leošem Ryškou cenu obdrží také dr. Mira Nábělková, vedoucí kabinetu Slovakistiky na Karlově univerzitě v Praze. Leoš Ryška ocenění získává kromě jiného také za to, že televize Noe pod jeho vedením soustavně věnuje pozornost kulturnímu i duchovnímu životu na Slovensku.

P. Leoš Ryška je absolventem UK Praha a následně VOŠF Zlín, je dlouholetý producent a režisér Telepace. Několikrát absolvoval stáž v Telepace Italia. Leoš Ryška je držitelem mnoha ocenění z různých festivalů a přehlídek. Je pravidelným porotcem na festivalu dětského filmu v Ostrově nad Ohří. V roce 2006 stál společně s ředitelem Radia Proglas P. Martinem Holíkem u zrodu televizního vysílání Tv Noe jako televize dobrých zpráv. Ředitel televize Noe je současně duchovním správcem farnosti Ostrava-Heřmanice.

Matej Hrebenda byl slovenský národní buditel a lidový spisovatel, který žil v letech 1796 až 1880 v Uhrách. Jako knihkupec rozšiřoval slovenské a české knihy podobně jako to dělali čeští národní buditelé v době Národního obrození. "Knihy rozšiřoval po celém Slovensku. Prochodil však také Prahu, Vídeň a Pešť. Vydavatelé mu dodávali knihy, které rozšiřoval. Poučoval s nimi lidi, šířil kulturu a osvětu. Mnozí lidé v té době pokládali četbu knih za nepotřebnou věc. Podle obyčejných lid byly knihy určené jen vzdělancům. Hrebenda a další proti těmto předsudkům bojovali jak nejlépe dovedlo. Na svých cestách zachraňoval knihy před spálením, vyhozením a roztrháním. Zachránil mnoho knih, a tím se pričinil o vybudování knihoven," popisuje Wikipedie.

 

Pin It