Komu nasloucháš a koho posloucháš?

aktivizacnik53Redemptorista Tom Forrest velmi rád ve svých přednáškách vzpomínal na amerického herce Johna Wayna. Hrával hlavní role v mnohých westernech. Často se v nich vyskytovala takováto scéna: John se postavil, rozhlédl se po okolí, chytil do ruky svůj klobouk, zamával jím a zvolal: „Vpřed!" Co myslíte, kolik jeho chlapů vyrazilo do boje? Všichni!!!

Páter Tom potom mluvil o papeži Janu Pavlu II. a jeho encyklice Redemptoris missio, z níž citoval tuto větu: „Vidím svítání nového misijního věku, který se stane jasným dnem, bohatým na ovoce, když všichni křesťané a mladé církve budou odpovídat s velkodušností a svatostí na volání a výzvy naší doby" (92). A pokračoval: „Papež povolává všechny křesťany do boje, k evangelizaci. A kolik jich vyrazilo vpřed?"

Proto ta otázka na začátku: Komu nasloucháš a koho posloucháš? Náman ze Sýrie poslechl proroka Elizea. Deset malomocných poslechlo Ježíše. Timotej poslouchal Pavla. Koho posloucháš ty?

Před týdnem povolával do boje Svatý otec František. Byl v Assisi. Měl tam slovo ke kněžím, zasvěceným osobám a členům pastoračních rad diecézí. Jeho promluva by měla být povinnou četbou pro každého, kdo miluje Církev (je na www.tkkbs.sk, zde je celý průběh návštěvy i se všemi promluvami). Abych tě, můj milovaný čtenáři, trochu navnadil na jeho přečtení, odcituji zde pár vět: „Biskup nemůže vést diecézi bez pastoračních rad, farář nemůže vést farnost bez pastorační rady. Toto je zásadně důležité! [potlesk]... Myslím na kněze, který má úkol kázat. Jak může kázat, když předtím neotevřel své srdce, nenaslouchal v tichu Boží slovo? Pryč s těmi nekonečnými, nudnými homiliemi, [potlesk] z nichž se nedá ničemu rozumět!... Myslím na otce a matky, kteří jsou prvními pedogogy. Jak mohou vychovávat, když jejich svědomí není osvícené Božím slovem, jak se jejich způsob myšlení a skutky neřídí tímto slovem? Jaký příklad mohou dát svým dětem? Toto je důležité, protože potom si otec a matka stěžují: ‚Tento syn...‘ Ale proč? Jaké svědectví jsi mu dal? Jak jsi s ním mluvil? Skrze Boží slovo, nebo přes slovo televizních novin? [potlesk] Otec a matka musí hlásat Boží slovo!... Stále myslím na vás kněze, a dovolte mi, aby jsem se zařadil mezi vás. Co by mohlo být pro nás hezčího, jako kráčet s naším lidem? Je to pěkné! Když myslím na ty faráře, kteří znali lidi ze své farnosti jménem a chodívali je navštěvovat, [potlesk] tak jak mi to i jeden řekl: „Znám i jména psů v každé rodině!" Ještě i jméno psa znali. Jak pěkné to bylo, že?... Občas myslím na manželství, které se po mnohých letech rozpadají. ‚Nerozumíme si, vzdálili jsme se‘ Možná neuměli poprosit včas o odpuštění. Možno neuměli včas odpustit. Novomanželům stále dávám tuto radu: Hádejte se, kolik chcete. Když létají talíře, ať si létají. Ale nikdy nezakončete den bez smíření! Nikdy! [potlesk]... Tou periférií, která mi způsobovala velkou bolest, bylo, že jsem nacházel v rodinách střední třídy děti, které ne-uměli udělat znamení kříže. Toto je periférie, nebo ne? Ptám se vás: Jsou v této diecéze děti, které se neumějí přežehnat? Pouvažujte nad tím. Toto jsou skutečné existenční periférie, kde chybí Bůh."

Nevím, jak tobě, ale pro mě je to nesmírná výzva usilovat nejen o vlastní svatost, ale také se více otevřít lidem, s nimiž žiji v rodině i ve farnosti.

Papež přikazuje vyrazit. Co uděláš? Koho poslechneš?

Už jen pár vět z promluvy k mladým. Ve mně vyvolali úsměv i úžas nad tím, jak jasn a s humorem dokáže Svatý otec ukazovat řešení: „Fantazie - dovolím si použít toto slovo - fantazie Ducha Svatého nezná hranic, je ale také velmi konkrétní! Chtěl by jsem vám proto říct, abyste se nebáli učinit v živote definitivní rozhodnutí, abyste neměli strach je udělat. Kolikrát jsem si vyslechl matky, které mi říkali: ‚Otče, mám třicetiletého syna a on ne a ne se oženit: nevím, co mám dělat. Má krásnu snoubenku, ale je nerozhodný.‘ - ‚Ale paní, tak mu jednoduše přestaňte žehlit košile!‘"

Modlitba na třiapadesátý třetí týden Roku víry

Mojí vnitřní odezvou na papežova slova byla píseň. Jestli ji neznáš, vymysli si k následujícím slovům vlastní melodii. Nebo si zazpívej nějakou jinou píseň, která tě otevře na působení Božího Ducha a vykročíš vpřed.

Duchu Svatý, Duchu Boží,
prameni rady, prameni síly, prameni světla a moudrosti,
zapal oheň své lásky!

Máš někoho hodně rád? Dej mu přečíst tento Aktivizačník a popovídejte si o tom, co se zde píše.

S laskavým svolením autora a žilinské diecéze http://dcza.sk

Překlad: Pavel Siuda

Pin It