„Brána k víře“ (Sk 14,27) je pro nás vždy otevřena.“ (Porta fidei 1)

„Řekni, že je hledám…“ Takováto slova jsou v písni, kterou jsem citoval minulý týden. Ježíš nás posílá, abychom říkali lidem, že je hledá. Jak je hledá a jak jim to máme říct?

Představte si, jak na celnici sedí celník Matouš. Zlý člověk. Kolaborant, zloděj, možná smilník… Jde kolem něho Ježíš. Určitě mu už o Matoušovi říkali. A Ježíšovi jistě záleželo na tom, aby se z Matouše stal dobrý člověk. Zde je lidský scénář, jak to udělat: „Hele, ty jsi Matouš? Poslouchej mě dobře! Musíš se změnit. Hned teď si roztrhni plášť, obleč si žíněné roucho, hlavu si posyp popelem, vezmi býka a jdi s ním do Jeruzaléma, abys ho přinesl jako oběť za své hříchy. Potom jdi na poušť k esejcům, tři roky čiň pokání a služ jim jako otrok. Samozřejmě, musíš se přitom naučit všechny žalmy, zvláště 51. Pak se vrať. Prozkouším tě a budu-li s tebou spokojený, budeš mě moci následovat.“ A zde je božský scénář: „Pojď za mnou!“ Co následovalo? Hostina u hříšníka, který se zamiloval do Ježíše.

„Řekni, že je hledám…“ O třetí neděli postní se v cyklu „A“ čte evangelium o Samaritánce u Jákobovy studny (Jn 4,5-42). Ale může si číst každým rokem, zvláště jsou-li ve farnosti katechumeni, kteří se připravují na křest. Proč? Je to evangelium o změně, kterou v srdci člověka uskutečňuje Duch svatý. O setkání v lásce. Ježíš miloval Samaritánku. Nikdy předtím ji neviděl, ale miloval ji. A dal jí to patřičně najevo. Nabídl jí řešení problémů jejího života. Taky jí mohl říct, že musí činit pokání, že se musí změnit… Nic takového jí však neřekl. Místo toho jí nabídl živou vodu… Co následovalo? Silné svědectví ženy: „Pojďte se podívat na člověka, který mi řekl všechno, co jsem udělala. Nebude to Mesiáš?“ Nepřesvědčovala, nabízela, ačkoli sám Ježíš jí řekl, že je Mesiáš. Ona v to uvěřila. A dávala nabídku: „Sami zjistíte, kdo to je.“

„Řekni, že je hledám…“ Ve většině našich kostelů dnes čteme evangelium o fíkovníku, který nepřinášel ovoce (Lk 17,1-9). Lidské řešení: porazit, vykopat. Boží řešení: „Okopám ho a pohnojím, snad příště ovoce ponese.“ Slitování a milosrdenství, projevené slovy a skutky, charakterizuje Boží lidi. Neboť charakterizuje jejich Boha: „Viděl jsem bídu svého lidu… slyšel jsem jejich nářek… znám jejich bolesti. Proto jsem sestoupil, abych je vysvobodil“ (2 Mojž 3,7-8).

„Řekni, že je hledám…“ Pokud to chceš někomu říct, nejprve ty sám musím mít zkušenost i víru, že tě Ježíš našel. Máš? Když ne, doporučuji jako návod první číslo našeho Aktivizačníku.

Přesvědčení, že Ježíš mě našel, že se se mnou setkal, že mi něco řekl, může být často předmětem duchovního zápasu. Ďábel totiž dělá vše pro to, aby takovéto setkání zpochybnil. Vzpomeňte si, kdo z vašich známých či blízkých věřících poslední dobou řekl, že o něčem mluvil s Ježíšem, že mu Bůh něco řekl. Asi nemáte moc takovýchto zkušeností. A kdybych se zeptal, co vám dnes řekl Ježíš při modlitbě? Je to celkem přirozená otázka, vždyť jedna z definic modlitby říká, že je to rozhovor s Bohem…

Proto mě velmi potěšilo vyjádření dne už emeritního papeže Benedikta XVI. při poslední generální audienci: „Naléhavě jsem žádal Boha v modlitbě, aby mne osvítil svým světlem a umožnil mi přijmout to nejsprávnější rozhodnutí nikoli pro moje vlastní dobro, ale pro dobro církve.“ Dal nám příklad – mluvil s Bohem. A svým rozhodnutím také řekl, co mu Bůh odpověděl.

Jak můžeme někomu pomoct setkat se s Ježíšem? Možná i tím, že mu řekneme o tom, jak s Bohem mluvíme my, a co nám říká…

Modlitba na dvacátý první týden Roku víry:

 

V těchto dnech nemá církev svou viditelnou hlavu. Jsme ve stavu očekávání zvolení nového Svatého otce, ale především ve stavu modlitby za celý sbor kardinálů, aby nám vybrali za dalšího nástupce svatého Petra muže, kterého si vyvolil Duch svatý. Věříme, že to tak bude.

 

Následující modlitba je sestavena z modliteb Římského misálu, ze mše za zvolení papeže:

 

Bože, věčný pastýři, ty sám ustavičně řídíš a chráníš svou církev; dej, ať se našim novým papežem stane ten, kdo se ti líbí svatostí života a bude se o tvůj lid starat s apoštolskou horlivostí a láskou.

 

Dej nám pastýře podle svého srdce, který by tvůj lid učil žít podle evangelia a ukazoval mu cestu k tobě. Prosíme o to skrze tvého Syna, Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen.

 

Máš někoho velmi rád? Dej mu přečíst tento aktivizačník a popovídejte si o tom, co se zde píše.

 

S laskavým svolením autora a žilinské diecéze http://dcza.sk

Překlad: P. Dr. Marcel Puvák

Pin It