„Brána k víře“ (Sk 14,27) je pro nás vždy otevřena.“ (Porta fidei 1)

aktivizacnik16Kdy tě naposledy oslovil nějaký text z Písma svatého tak, že jsi plakal(a)? Anebo zpíval(a) radostí? Možná nikdy. Ale to není chyba. Možná jsi taková povaha, která neprožívá svou víru citově. Ale na druhé straně by nás mělo Písmo svaté oslovovat denně. Vždyť člověk, který přijal spásu (osobním rozhodnutím se pro Krista před křtem nebo po něm, byl-li pokřtěn jako dítě), potřebuje každodenní vedení, usměrnění, jak mám prožívat svůj život jako Boží dítě. Ano, něco jsme dostali výchovou (pokud jsme vyrůstali ve věřící rodině), ale mnoho z toho jsou možná jen návyky, které ani neumíme zdůvodnit učením církve či dějinami spásy z Bible. Naše víra je pak na úrovni fanatika: „Tak to je, a hotovo.“ Nevím, jak tebe, ale mě taková víra neuspokojuje.

Proto, chceš-li svoji víru prožívat opravdu aktivně, potřebuješ otevírat a číst Písmo svaté. A naslouchat tomu, co ti Bůh říká. První čtení této neděle z Knihy Nehemiášovy (8,2-10) nám nabízí celkem konkrétní návod, jak to udělat.

Příprava: „Ezdráš, znalec Písma, stál na dřevěném výstupku, který pro ten účel zhotovili.“ Potřebuji ztišení, alespoň základní zpracování toho, co je ve mně…

Poloha: „Všechen lid povstal.“ Mě nejvíce vyhovuje sedět v křesle, dobré osvětlení, brýle po ruce.

Oslava Boha: „Ezdráš velebil Hospodina… a klaněli se Hospodinu.“ Možná písní, nějakým žalmem, chvalozpěvem. Velmi doporučuji i modlitbu k Duchu svatému o dar poznání, pochopení. Často stačí: „Otevři mi oči, abych viděl, uši, abych slyšel.“ Anebo něco podobného.

Vysvětlování: „Četlo se v knize Božího zákona, vykládali ho, a tak pochopili, co se četlo.“ Tady může někdy vzniknout problém. Vysvětlivky v katolickém vydání Bible nemusí stačit. Ne každý má po ruce nějaký kvalitní komentář. A asi nejtěžší je najít někoho, kdo by nám text vysvětlil. Pokud tedy vysvětlení nemáme, zapišme si, čemu nerozumíme a čtěme dál. Jednou se nám možná dostane vysvětlení. A pomodleme se za to, aby nám Bůh poslal lidi, kteří budou schopni vysvětlovat nám Písmo…

Reakce: „Všechen lid plakal, když slyšeli slova Zákona.“ Boží slovo by nás mělo zasáhnout do srdce. A při tom slově, které se nás dotkne, zůstaňme. Plačme, děkujme, odprošujme, litujme, zpívejme…

Sdílení: „Posílejte výslužky těm, kteří si nemohli nic připravit.“ Nejen výslužky z toho, co jsme v Písmu objevili, ale i z materiálních potřeb, také duchovních darů a schopností.

Radost: „Nebuďte zarmouceni, neboť radost z Hospodina je vaše síla!“ Nemusí být nutně vnější (ačkoli i ta je Božím darem), ale především radost srdce. Osvěžení duše, jak říká žalm (19,8).

Možná to všechno děláš, no nic se neděje, nic tě neoslovuje, V takovém případě je třeba zkoumat své srdce. Nejprve je to otázka hříchu – jestli nemám na svědomí nějaký hřích, provinění, které jsem nevyznal, nelitoval. Je-li tato oblast v pořádku, je třeba zkoumat, zdali mi někdy Bůh nedal skrze své slovo nějaký úkol, který jsem nesplnil. A pokud je i toto v pořádku, možná se stačí vrátit ke slovu, které mě oslovilo naposledy, a začít ho lépe přežvýkávat. Anebo jednoduše přijmout fakt, že dnes nic neslyším, a ve víře jít dál po Boží cestě tak, jak jsem šel doposud. Věrně a s důvěrou.

Už jsem měl celý text hotový, když mě oslovilo čtení z Listu Židům (8,1): „Z toho, co bylo řečeno, plyne:“ Inu, z celého tohoto textu plyne toto: Čti Písmo svaté každý den. Alespoň větičku. Osvěžuje duši.

Modlitba na šestnáctý týden Roku víry:

 

Modlitby před a po četbě Písma svatého (http://biblia.abu-bratislava.sk)

 

Milostivý Bože, děkuji ti, že jsi svým mocným slovem stvořil svět. Povolal jsi Abraháma, Izáka, Jákoba a Mojžíše, aby tě následovali, a skrze proroky si zvěstoval své slovo izraelskému lidu. Nakonec si k nám promluvil osobně ve svém milovaném Synu, našem Pánu Ježíši Kristu. Prosím tě, Duchu svatý, o dar vnitřního ztišení, aby tvé slovo v Písmu svatém zaznělo v mém srdci, vedlo mě a osvěcovalo celý můj život. Amen.

 

Vševládný Bože, děkuji ti, že nás osvěcuješ svým slovem. Děkuji ti za každé slovo vycházející z tvých úst, které jsem si mohl z tvé milosti přečíst. Posíláš mě být tvým svědkem ve světě. Prosím tě, abych nebyl jen posluchačem, ale také tím, kdo slovo uskutečňuje. Amen.

 

 

Máš někoho velmi rád? Dej mu přečíst tento aktivizačník a popovídejte si o tom, co se zde píše.

 

S laskavým svolením autora a žilinské diecéze http://dcza.sk

Překlad: P. Dr. Marcel Puvák

Pin It