Ostrava- V den Slavnosti Všech svatých zveřejnilo Biskupství ostravsko-opavské na svých stránkách první životopis z cyklu Osobnosti víry. V tomto cyklu si chce diecéze během Roku víry připomínat každý měsíc svědky živé a statečné víry, kteří z diecéze pocházeli nebo v diecézi vydávali svědectví víry slovem i životem. Nepůjde vždy jen o kanonizované světce, ale někdy i o „skryté svaté všedního života“, jako například v případě řeholnic internovaných v Bílé Vodě, kterým je věnován první díl tohoto cyklu.

Cyklus Osobnosti víry koresponduje s apoštolským listem Benedikta XVI. Porta fidei k zahájení Roku víry, ve kterém papež hovoří o těch, kteří svým životem vydali svědectví o své víře.

„Pro svou víru obětovali mučedníci život a vydali svědectví o pravdě evangelia, která je proměnila a umožnila jim dosáhnout toho největšího daru lásky, schopnosti odpustit svým nepřátelům.

Pro svou víru zasvětili muži a ženy své životy Kristu, opustili všechno a rozhodli se pro život v prostotě evangelní poslušnosti, chudoby a čistoty, které jsou konkrétními znameními čekání na Pána, jenž se neopozdí. Pro svou víru podnikali nesčetní křesťané kroky na podporu spravedlnosti, aby tak uvedli do praxe slovo svého Pána, jenž přišel hlásat osvobození utiskovaných a milostivé léto pro všechny (srov. Lk 4, 18–19).

Pro svou víru vyznali muži a ženy všech věků a století, ti, jejichž jména jsou zapsána v knize života (srov. Zj 7, 9; 13, 8), jak krásné je následovat Pána Ježíše všude tam, kde byli povoláni vydávat svědectví o svém křesťanství: v rodině, na pracovišti, ve veřejném životě, při uplatnění svých jedinečných darů a ve službě, k níž byli povoláni.“  (Porta Fidei 13)

Texty z cyklu Osobnosti víry, které jsou určeny pro zveřejnění ve farnostech, budou postupně přibývat v sekci „Ke stažení/Rok víry.“

Pin It