Ostrava – Fotografie mladých z diecézního setkání v Jeseníku zaplnily obálku dubnového vydání zpravodaje OKNO, který v minulých dnech zamířil do farností. Čtenáři v něm najdou zprávu o setkání BISCUP, pozvánku na výstavu kopie Turínského plátna v Karviné, článek o přehlídce talentů v Odrách nebo vyučování matematiky Hejného metodou na církevní základní škole v Kopřivnici.

Na Pochod pro život zve příspěvek Centra pro rodinu a sociální péči, Centrum pro mládež nabízí letní tábory ve Staré Vsi nad Ondřejnicí a Katechetické centrum a pedagogické centrum na prázdninové setkání dětí na Prašivé. Letos budou děti „Stavět sen papeže Františka“. Více najdete již nyní na www.prasivadeti.cz.

Čím žila v minulosti a jak žije dnes farnost Příbor, jsme si povídali s místním duchovním správcem P. Jindřichem Švorčíkem. Kdo v Příboře ještě nebyl, měl by se tam někdy vypravit. Na hlavním oltáři tam mají „Příborskou Madonu“, která byla zázrakem uchráněna přes shořením v pivovarské peci. Další zázraky se také staly na její přímluvu. Mimo pravidelné bohoslužby bude možné kostel Narození Panny Marie více poznat během letošní Noci kostelů v pátek 9. 6.

Jak se žije opavským františkánkám na misii v Paraguayi, se vydali zjistit filmaři televize Noe. Sestru představenou Františku Ryškovou na vizitaci misie doprovázel její bratr P. Leoš Ryška SDB a jejich synovec František Tomis. Z nahrávek vznikl film, který bude mít v televizi Noe premiéru na Bílou sobotu.

Kulturní rubrika si všímá návštěvy ministra kultury Daniela Hermana v Japonsku. Do Tokia se jeho prostřednictvím dostala dřevořezba „Anděla pro lepší svět“, kterou vytvořily děti z Malé Morávky. Anděl vyobrazuje příběh třináctileté dívky Hany Brady, která zahynula v Osvětimi. Její osud zdokumentovalo Tokijské centrum pro studium holokaustu, které uchovává kopii jejího kufříku.

Poslední dvě stránky zahrnují pozvánky na 22. celostátní Společenství čistých srdcí ve Vranově nad Dyjí koncem dubna a možnost zapojit se do letní prázdninové evangelizační aktivity Antiochia. P. Dr. Jan Larisch čtenářům OKNA přiblížil životní příběh P. Franciszka Kałuzi, SJ, který je kandidátem blahořečení. V těchto dnech vychází o tomto pozoruhodném knězi nová publikace.

Foto: Pavel Zuchnický

Pin It