Ostrava – V italských barvách vyvedené říjnové číslo diecézního zpravodaje OKNO odkazuje na děkovnou pouť do Říma u příležitosti 20. výročí od založení biskupství. Obálka časopisu zachycuje hlavní okamžiky zájezdu, kterého se zúčastnilo 230 poutníků, 9 kněží, generální vikář a biskup František Václav Lobkowicz.

Tématu Diecézní pouti do Říma se věnujeme také ve zpravodajské části časopisu. Dvacet let od obnovy si letos v září připomnělo také poutní místo Maria Talhof nedaleko Melče. Okolo 70 poutníků zde prožilo poutní slavnost v neděli 18. 9. Soukromou pouť ke kapličce Panny Marie Lurdské vykonal na konci září ministr zemědělství Marián Jurečka. Přišel se podívat na opravenou drobnou církevní stavbu, na jejíž renovaci jeho ministerstvo přispělo.

Životní příběh muže, který v 2. polovině 19. století stál za rozmachem Vítkovických železáren, publikujeme rovněž ve zpravodajské části časopisu. Od 12. 9. visí totiž na budově radnice městského obnovu Ostrava-Vítkovice pamětní deska se jménem Vídeňáka Paula Kupelwiesera, který byl v letech 1876 až 1892 ředitelem železáren.

Jubilejní dvacítku ve Vlaštovičkách oslavil dům pro nevidomé, který v roce 1996 otevřela Charita Opava. Ke gratulantům se připojil také zpěvák Petr Bende. Zpěv a tanec zněl také Ostravou. Do multifunkční haly Gong pozvala Charita Ostrava na koncert „Sešli se, aby pomohli...“ Letos pomáhal Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, pěvkyně Patricie Janečková, houslista Josef Špaček a orchestr Camerata Janáček. Na konto mobilního hospice sv. Kryštofa získali 142 620 Kč.

Farnost Jeseník nad Odrou většina z nás zná jen z rychlíku. Pět let zde působí P. Ladislav Stanečka, který poskytl čtenářům OKNA přehled o tom, jak farnost pod jeho vedením funguje. Kromě Jeseníku nad Odrou spravuje také farnosti Suchdol nad Odrou a Vražné. Když v Jeseníku někdy z vlaku vystoupíte, dojděte k pramenu místní kyselky. Z nádraží je to asi jen 5 minut.

Tématem čísla je výročí odchodu, odsunu nebo také vyhnání sudetských Němců z českého pohraničí. K oblastem, kterou muselo opustit 100 tisíc starousedlíků s německými kořeny, patří také Moravské Kravařsko. Území ve vnitrozemí České republiky okolo Nového Jičína bylo osídleno Němci 800 let. Do země svých předků přijely na začátku září zavzpomínat dva autobusy německých rodáků nebo jejich potomků. V Odrách otevřeli putovní výstavu s názvem „Osudová léta v Moravském Kravařsku 1945/1946“ s podtitulem „Porozumění v současnosti.

Další výročí, tentokrát 25 let, oslavili v Havířově. Do Domu kultury Leoše Janáčka přišli ve čtvrtek 22. 9. zavzpomínat na začátky a postupný rozvoj díla Don Boska v Havířově lidé, kteří fandí aktivitám pro děti a mládež v místním Středisku mládeže Don Bosko Havířov. Vzpomínalo se na zakladatele Ing. Jindřich Hoňka st. a jeho syn děkoval všem těm, kteří na rozvoji díla v salesiánském duchu podíleli.

Jako osobnost víry je v září připomenut P. Albín Jaroslav Kvita. Salvatorián a mučedník komunistické zvůle z 50. let minulého století. Pocházel z farnosti Rybí z Nového Jičína, kde se narodil jako nejstarší ze sedmi dětí 15. 5. 1915. Zemřel 10. 9. 1961 v Brněnské nemocnici v oddělení vězňů, kam se dostal po krutém zacházení v ostravské vazební věznici. Pohřben je v rodném Rybí.

Pin It