Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

OKNO0414Tři fotografie z diecézního setkání mládeže v Opavě zdobí obálku aktuálního vydání zpravodaje OKNO, který monitoruje události v ostravsko-opavské diecézi. Zpravodajství nabízí pohled na setkání Hnutí modliby matek, které se na úrovni celé diecéze sešlo poprvé v Ostravě-Zábřehu. Mimořádný úspěch má naše diecéze také v obnově památek. Kostelík ve Štramberku-Tamovicích se stal Památkou roku 2013.

V dalších příspěvcích se čtenáři dozví o založení firemní školky televize Noe, putování kopie sochy archanděla Michaela z italského Gargana a setkání s německou spisovatelkou, která bojuje proti genderové ideologii. V dalším článku se čtenáři dozví, jaké rady adresují věřícím evropští biskupové před volbami do Evropského parlamentu.

Na stránkách diecézního zpravodaje se v tomto roce rodiny věnujeme nabídce Centra pro rodinu a sociální péči, které úzce spolupracuje s ostravsko-opavským biskupstvím. Jednou z jejich nabídek rodinám je aktivita „Setkávání pečujících rodičů“, která je zaměřena na rodiny, které se starají o postižené děti.

Tématem dubnového čísla je pohled na osudové rozhodnutí dvou mladých mužů, kteří pocházejí z naší diecéze a rozhodli se pro život v řeholním společenství. Jedním z nich je františkán Josef Juniper Oravec z Karviné, který nyní působí v jedné sídlištní farnosti v Plzni, a druhým je minorita Vladimír Hubálovský z Bruntálu, který má před ukončením studia teologie v Bratislavě.

Farnost, kterou jsme před vydáním dubnového čísla navštívili, je Opava. Město hudby a kostelů je také domovem pro několik řádů a sídlí v něm konkatedrála ostravsko-opavské diecéze. Jak žije místní farnost, nám povyprávěl opavský děkan P. Pavel Cieslar. Součástí nahlédnutí do Opavy je také zpráva o diecézním setkání, které se v Opavě uskutečnilo v sobotu 5. 4.

Poslední část zpravodaje OKNO nabízí přehled knižních novinek z nakladatelství Paulínky a Karmelitánské nakladatelství. V seriálu Katechismus katolické církev se tentokrát P. Rudolf Friedl věnuje nejnebezpečnějšímu hříchu, kterým je pýcha. Jak se se životem popral literární vědec a kněz Mons. Josef Vašica, se dočtete na poslední straně časopisu v rubrice Osobnost víry.

Pin It