Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

ostatkyJP2 1Krakov/Polsko - Arcibiskupský palác v Krakově navštívil v pondělí 12. 10. ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz společně s farářem farnosti Moravská Ostrava Mons. Janem Plačkem. Cílem jejich cesty bylo setkání s kardinálem Stanislawem Dziwiszem a převzetí ostatků zakladatele ostravsko-opavské diecéze sv. Jana Pavla II.

ostatkyJP2 2Relikviář ve tvaru kříže s kapkou krve svatého papeže, bude umístěn v ostravské katedrále Božského Spasitele v den jejího znovuotevření v neděli 22. 11. Ostatky papeže Jana Pavla II. jsou umístěny také v poutním kostele Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor a v kostele Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu. Relikviář s krví papeže byl umístěn v neděli 17. 5. také v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce, který v roce 1995 Svatý otec Jan Pavel II. navštívil.

ostatkyJP2 3Kardinál Stanislaw Dziwisz, který byl až do smrti papeže Jana Pavla II. jeho osobním sekretářem, podotkl, že sv. Jan Pavel II. stále působí zázraky, stejně jako tomu bylo už za jeho života. Jsou zaznamenány vyslyšené prosby o uzdravení nádorových onemocnění a neplodnosti manželů. „Je to světec, který je velmi blízky rodinám,“ poznamenal krakovský kardinál s tím, že má zkušenost, že Jan Pavel II. přitahuje lidi k víře i po své smrti.

Během společného setkání biskup Lobkowicz s kardinálem Dziwiszem hovořili o pastorační situaci v diecézích a vyměnili si své zkušenosti na nejrůznější otázky, které se v současnosti dotýkají života církve. Ostravsko-opavský biskup se na arcibiskupství v Krakově setkal také se světícími biskupy, kancléřem a dalšími kněžími a pracovníky kurie.

Pin It