Previous Next Play Pause
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

Vatikán - Synoda o rodině pokračovala v pátek 9. října prezentováním připomínek k doplnění, příp. úpravě, první části pracovního dokumentu synody „Instrumentum laboris“. Připomínky, které vzešly z diskusí ve třinácti „malých kroužcích“, předložil v plénu za každý kroužek zvolený relátor.

Lze je shrnout do několika skupin:

-          Synodální otcové žádají, aby ve výsledném dokumentu byl položen větší důraz na naději, než na krizi. Podle nich je třeba se více soustředit na krásu rodiny a její poslání být školou lidskosti, než pouze na těžkosti. Z nového textu by tudíž mělo vyplynout, že církev do rodin vkládá důvěru a naději, aniž by popírala jejich objektivní obtíže.

-          Další připomínky se týkaly pastorace rodin – když je rodina v krizi, je jedním z možných důvodů i to, že chyběla správná výchova k víře. Samotná církev je v jistém smyslu zodpovědná za dnešní situaci rodiny, a to pro svůj postoj, který byl příliš normativní a bez integrální vize.

-          Všech třináct jazykových skupin se shodlo na tom, že je třeba věnovat větší pozornost negativnímu vlivu teorie gender a především rizikům jejího zavádění do školních programů. Honduraský kardinál Maradiaga k tomu poznamenal: „Teorie gender chce v podstatě zrušit rodinu. Je to jen další ideologie, ale nesmírně nebezpečná, protože zrušíme-li rodinu, zničíme společnost.“

-          Jednomyslný byl také pohled na přístup k migrantům a utečencům, který si vyžaduje zvláštní pastorační starostlivost jak v místní církvi, z níž přicházejí, tak ve společnosti, která je přijímá. V této souvislosti otcové zdůrazňují nejen práva, ale i povinnosti migrantů.

-          Dále zazněly požadavky prohloubit úvahy o úloze starších lidí v rodinném kruhu i nad výzvami a pozitivními aspekty u rodin s handicapovanými členy. Z některých skupin vyšly i další návrhy, jako např. vložit do závěrečného dokumentu příběhy z rodinného života coby inspirativní příklady svatosti, více pozornosti věnovat vlivům techniky, zvláště pokud jde o internet a pornografii, nebo také dát větší důraz na téma bioetiky.

Plné znění všech relací publikoval Sekretariát Biskupské synody na internetové stránce Svatého stolce.

První třetinu synody zakončilo v sobotu jednání generálního shromáždění. Zaznělo zde 75 příspěvků, ve většině případů evropských zástupců. Zabývaly se mimo jiné tématem rodinné spirituality - jak prožívat všední dny ve víře. Hovořilo se také o povolání k manželství a rodinnému životu, které by mělo být vnímáno skutečně jako odpověď na Boží volání adresované konkrétním lidem a nemělo by být považováno za druhořadé v porovnání s povoláním ke kněžství a řeholnímu životu, ale za stejně cenné a důležité. Velká pozornost byla věnována také tématu milosrdenství, nerozlučitelnosti manželství či smíšených manželství. Specifickým tématem byla problematika rodin kriminálníků a také požadavek na zvláštní pastorační pozornost, kterou je třeba věnovat rodinám, které nedobrovolně z důvodů zaměstnání nežijí společně.

 Přehled zpráv připravuje z dostupných zpravodajských zdrojů "Radio Vatikán" a "Svet kresťanstva" Stanislav Dostál z Centra pro rodinu a sociální péči.

Pin It