Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

caritasOstrava - Díky finanční podpoře z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko se v Charitním domě Salvator Krnov uskutečňuje projekt s názvem „Domov Salvator - podpora kvality života lidí s duševním onemocněním“. Jeho cílem je zajistit důstojné prostředí pro plnohodnotný život lidí s duševním onemocněním prostřednictvím modernizace nevyhovujícího technického zázemí objektu.

Grant ve výši 3,2 mil. Kč na podporu domova se zvláštním režimem pro lidi s duševním onemocněním poskytla Evropská unie v rámci Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Aktivity projektu zahájeného v lednu 2015 budou probíhat do prosince 2015. „Díky poskytnuté podpoře vyměníme nefunkční osobní výtah, zmodernizujeme vybavení pokojů klientů i společných prostor charitního domu, zrekonstruujeme zastaralou kotelnu, nově vybavíme kuchyň a prádelnu, pro zlepšení možnosti využití zahrady vznikne pro klienty altán“ vyjmenovává dílčí cíle projektu ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. Hlavním cílem je zajistit takové podmínky poskytované sociální služby, které umožní další integraci a resocializaci klientů a zvýší bezpečnostní a hygienické standardy objektu.

Technicky zastaralá budova Charitního domu Salvator v Krnově, která vznikla počátkem 20. st. na místě zvaném Cvilín jako salvatoriánská kolej, po válce sloužila jako učňovský domov, v 90. letech pak jako rekondiční zařízení Charity Ostrava pro lidi se zdravotním postižením. Od roku 2005 v objektu zajišťujeme službu pro lidi s duševním onemocněním přicházející především z psychiatrických léčeben. „V Charitním domě Salvator Krnov vytváříme bezpečné a podnětné prostředí pro plnohodnotný život uživatelů s dosažením maximální možné míry jejich samostatnosti. Jedná se o lidi s duševním onemocněním, kteří vlivem svého duševního onemocnění nejsou schopni zajistit si své potřeby pro život v běžné domácnosti,“ přibližuje hlavní poslání služby její vedoucí Alice Posoldová.

Práce týmu pracovníků sociální péče a zdravotníků se kromě zajištění individuálních fyzických potřeb klientů zaměřuje na zvyšování jejich soběstačnosti s ohledem na věk a závažnost onemocnění. K tomuto cíli směřuje různorodá nabídka aktivizačních programů. Jednou ročně se také charitní dům otvírá širší veřejnosti při tradiční kulturně-společenské akci Zahrada.

Děkujeme za poskytnutou finanční podporu z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko ve výši 3 160 776 Kč. Charita Ostrava se na celkové částce projektu 3 718 560 Kč spolupodílí patnácti procenty.

Ing. Dalibor Kraut, Útvar pro vztahy s veřejností, CHARITA OSTRAVA

Pin It