Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

PorciunkuleAssisiJablunkov – Řády a kongregace, které se inspirovaly životem sv. Františka z Assisi, slaví každoročně na začátku srpna slavnost Porciunkule. Tímto názvem, který v latině znamená „podílek“ či „malý pozemek“, již v době sv. Františka označovali malou kapli zasvěcenou Panně Marii Andělské nedaleko Assisi. Slavnost budou prožívat v neděli 2. 8. sestry alžbětinky v Jablunkově, minorité v Krnově i v Opavě. Se svátkem Porciunkule se pojí také možnost získání plnomocných odpustků. 

Pouť v Jablunkově

JablunkovKostelPouť Porciunkule začíná v Jablunkově již v sobotu 1. 8. večer. Od 18.00 hodin bude sloužena mše svatá v klášterním kostele sv. Josefa, během bohoslužby se poutníci společně s řeholnicemi pomodlí večerní chvály – nešpory. Kostel se znovu otevře v neděli 2. 8. již v 5.30 hodin, kdy bude k dispozici zpovědník. Svátost smíření bude možné přijmout po celé dopoledne. Zpovídat se bude také od 17.30 hodin.

První mše svatá začíná v 6.00 hodin a bude sloužena v češtině, následuje v 7.30 hodin ve slovenštině. Další dvě bohoslužby budou slouženy na klášterním nádvoří. V 9.00 hodin v češtině a v 11.30 hodin v polštině. Obě mše svaté bude sloužit biskup František Václav Lobkowicz. Mše svatá na poděkování za 83 let od posvěcení kostela bude sloužena v 18.00 hodin v polském jazyce. Během dne bude možnost zakoupit v areálu kláštera občerstvení.

Porciunkule v Opavě a Krnově

Slavnost Porciunkule oslaví opavští minorité ve svém kostele Svatého Ducha v neděli 2. 8. při mších svatých v 7.00, 8.00, 9.30 a v 11.00 hodin. Na poutním místě Cvilín u Krnova, který rovněž spravují bratři minorité, budou mše svaté slouženy v 8.00 a 10.00 hodin. Po každé z nich bude následovat adorace před vystavenou Nejsvětější Svátostí. V kostelích, které slaví slavnost Porciunkule, je možné získat plnomocné odpustky.

Kaple Porciunkule a bazilika Panny Marie Andělské v Assisi

Jen čtyři kilometry od středověkého města Assisi se nachází kaple Panny Marie Andělské zvaná také „Porciuncula“, která dala podnět k františkánskému svátku. První písemná zmínka o kapli je z roku 1045 v dokumentu, který archivuje katedrála San Rufino v Assisi. Její historie sahá však ještě hlouběji do minulosti. Kapli původně založili ve 4. století za vlády papeže Liberia eremité, kteří v ní měli uchovávat relikvie z hrobu hrobu Panny Marie. Podle legendy měla kaple v roce 516 přejít do držení svatého Benedikta z Nursie a nést jméno Panny Marie z údolí Josaphat nebo od andělů. Později měla kaple nést jméno Nenebevzetí Panny Marie.

Kaple časem zpustla v ruiny uprostřed dubového lesa. Svatý František tuto kapli a další dvě podobného osudu po své konverzi obnovil. Stalo se tak poté, co v kapli sv. Damiána slyšel, jak k němu promlouvá Kristus slovy: „vidíš, jak se můj dům rozpadá? … Dej ho do pořádku!“. Kostel sv. Damiány i kapli Panny Marie Andělské svatý František se svými následovníky vlastníma rukama obnovil a zasvětil svůj život chudobě.

Již obnovenou kapli získal sv. František do nájmu od opata benediktinského kláštera na Monte Subasio. Ten mu sice nabízel celý kopec nad městem Assisi, aby na něm vybudoval centrum své společnosti, ale František místo toho zvolil malou kapličku. Opatovi za ní každý rok odváděl nájemné v podobě plného koše ryb.

Kaple Porciuncula se stala místem několika důležitých momentů v životě světce, který stál také u zrodu řádu Klarisek. Na Květnou neděli v roce 1214 zde přijal sv. Kláru, věnoval jí řeholní roucho a tak začal její řeholní život. Klára později založila se svými družkami u kostela sv. Damiána řád klarisek. Kaple se stala také místem smrti sv. Františka, který se do ní nechal dopravit v září roku 1226, když vycítil, že se blíží konec jeho pozemského života. Na smrtelné posteli odporučil kapli svědomité ochraně a péči svých bratří. Zemřel při západu slunce v sobotu 3. 10. 1226.

Kapli dnes najdete v bazilice Panny Marie Andělské, kterou nad původní malou církevní stavbou nechal v roce 1569 postavil papež Pius V. Stavba katedrály skončila až o 110 let později v roce 1679. Původní kamenný kostelík je uprostřed lodi baziliky a je zdobený umělci všech století. Známá je zevní pestrobarevná freska vytvořená v roce 1829 Johannem Friedrichem Overbackem a představující svatého Františka, jak od Krista a Panny Marie přijímá odpustky. Kapli zdobí fresky neznámého umbrijského umělce. Po straně jsou náhrobní desky od Pietra Cattaniho z roku 1221. Nad vchodem uvnitř lze spatřit fresku od Piettra Vannucciho nazývaná Il Perugino – obraz ukřižování Krista pocházející z roku 1485, který byl během výstavby baziliky silně poškozen. Dveře z 15. století zdobí květinový motiv. Nahoře na střeše je gotická zvonička.

Porciunkulové odpustky a jak je získat

Dne 2. 8. je možné ve farních a katedrálních kostelech získat úplné odpustky tzv.  "Porciunkule". K získání odpustků je předepsaná návštěva kostela spojená s Modlitbou Páně (Otče náš) a Vyznáním víry (Věřím v Boha). Kromě toho je třeba splnit tři podmínky: sv. zpověď, sv. přijímání a modlitbu na úmysl Svatého otce (např. Otče náš, Zdrávas a Sláva) (Ench. Indulgentiarum, conc. 35). Tyto odpustky je možné získat i ve františkánských kostelech.

Jak získal sv. František milost porciunkulových odpustků?

SvFrantisekJednu noc roku 1216 sv. František bděl v Porciunkule na modlitbách. Najednou v kostele zazářilo světlo a František uviděl nad oltářem Krista oděného do světla, po jeho pravici Boží Matku v průvodu andělů. František vzdal Pánovi úctu s tváří přitisknutou k zemi. Pán se ho zeptal co si přeje pro spásu duší.  František bez přemýšlení odpověděl: "Nebeský Otče, i když jsem jen nehodný hříšník, prosím, aby byla všem, kteří přijdou do kostela s úmyslem vyznat své hříchy a projevit lítost, udělená milost úplného odpuštění dočasných trestů" "Prosíš o mnoho, bratře Františku" - řekl Pán. "Zasloužíš si ale víc a víc ti bude dané. Přijímám tedy tvou modlitbu, ale pod podmínkou, že v mém jménu předložíš tuto žádost mému náměstku na  zemi." A František se bez otálení dostavil před papeže Honória III., který byl tou dobou v Perugii a upřímně mu vypověděl o svém vidění. Papež ho pozorně vyslechl a dal mu svolení. Potom se zeptal: "Na kolik roků chceš tyto odpustky?" František rychle odpověděl: "Svatý otče neprosím o roky, ale o duše!" A šťastný chtěl odejít, ale papež za ním zavolal: "A nechceš ani nijaký doklad?" A František odpověděl: "Stačí mi tvoje slovo, Svatý otče! Odpuštění hříchů je Božím dílem, Bohu přísluší zjevit toto dílo. Nepotřebuji žádný doklad, protože Nejsvětější Panna je dokumentem, Ježíš Kristus notářem a andělé svědky." Několik dní poté v přítomnosti umbrijských biskupů zvolal k věřícím shromážděných v Porciunkule: "Přeji si, abyste všichni přišli do nebe!" V roce 1480 papež Sixtus VI. rozšířil toto privilegium na všechny františkánské kostely I. a II. řádu, ale jen pro bratry. V roce 1622 Gregor XV. zahrnul do tohoto privilegia i všechny ty, kteří se v tento den vyzpovídají a přijmou sv. přijímání. Mimo to jej rozšířil, kromě františkánských i na kostely bratrů kapucínů. Papežové toto privilegium stále znovu a znovu potvrzovali. Papež Pavel VI. ho  roku 1967, apoštolskou konstitucí  Indulgentiarium Doctrina, upravil tak, že 2. srpna může získat úplné odpustky každý, kdo navštíví farní kostel a splní obvyklé podmínky k jejich získání.

Zdroj informací: Wikipedie, Tiskové středisko ČBK

Pin It