Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Ostrava (pas) - Již více než rok uplynul od termínu, ve kterém mohly církve a náboženské společnosti požádat o navrácení svého nemovitého majetku. Ostravsko-opavská diecéze podala podle Zákona o majetkovém narovnání mezi státem a církvemi celkem 346 výzev. V průběhu minulého roku začal stát postupně vydávat jednotlivé lesní a zemědělské pozemky.

Na začátku roku 2015 měla diecéze ve svých rukou 70 % majetku, o který žádala jménem diecéze. Majetky farností jsou vypořádány ze 40 %. S novým kalendářním rokem se naplno rozběhla činnost odboru Biskupské lesy, který nyní hospodaří s lesním majetkem o rozloze 18 tisíc hektarů. Ředitelem odboru je Ing. Libor Konvičný, který sídlí přímo na biskupství v Ostravě. Lesní správu Ostravice vede lesní správce Ing. Jaroslav Štefek a Hukvaldskou oboru má na starosti oborník Milan Koutný. O farní lesy pečuje Ing. Ivo Žídek a revírník Ing. Jiří Glogar. Celkem je na odboru Biskupských lesů zaměstnáno 40 lidí. Většina z nich působí v terénu jako mistři lesní výroby nebo revírníci v různých lokalitách v Beskydech.

Do hledáčku médií se v lednu dostala Hukvaldská obora, ve které řádili dva pytláci. Správci obory ve spolupráci s Policií ČR odhalili pachatele této trestné činnosti, kteří biskupství způsobili škodu ve výši 200 tisíc korun. Novináře také zaujala úvaha nad možností zrušení chovu divočáků. Místo nich by se v oboře vedle daňků a muflonů mohl chovat jiný druh vysoké zvěře.

Lesní správa má v budoucnu vzniknout také ve Vrbně pod Pradědem. Její zřízení závisí na vydání lesních pozemků v Jeseníkách. V této lokalitě diecéze požaduje vrácení 7 tisíc hektarů lesa. Z nárokovaného majetku však stát zatím vydal jen nepatrný zlomek. Biskupství ostravsko-opavské podalo koncem minulého roku žalobu pro nečinnost na krajské pracoviště Státního pozemkového úřadu v Olomouci. Když úřad začal vydávat rozhodnutí, biskupství žalobu stáhlo. Na konci ledna padlo rozhodnutí o vydání 101 hektarů pozemků v Heřmanovicích na Bruntálsku. Státní pozemkový úřad rozhodl, že ostravsko-opavské biskupství majetek získá jako právní nástupce vratislavského arcibiskupství.

Článek vyšel v diecézním zpravodaji OKNO 02/2015

Pin It