Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Krnov - V krnovském minoritském kostele Narození Panny Marie bude ve čtvrtek 19. 2. sloužit o. Adam Rucki mši sv. za oběti komunismu. Stane se tak v 18.00, poté proběhne v prostorách kláštera beseda s pamětníky komunistických represí.

 

Mše sv. za oběti komunismu mají, sloužené okolo neblahého 25. února, mají už v Krnově tradici. Pravidelně byli zváni kněží, kteří byli v době rudé totality za své aktivity žalářováni. U oltáře se vystřídali P. Stanislav Lekavý, P. Antonín Huvar či P. František Lízna SJ. Po mši vždy následovala beseda s dotyčným knězem, při níž zavzpomínal na dobu svého věznění. Předloni zavítal do Krnova dokonce i český primas Dominik kardinál Duka.

Letošním kazatelem bude biskupský vikář pro péči o duchovní povolání P. Adam Rucki. Ten byl v roce 1984 odsouzen na šest měsíců kvůli organizování nepovolených biblických čtení pro mládež za trestný čin „maření dozoru nad církvemi a náboženskými společnostmi“. Nadto mu byl dočasně odebrán státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti. V 17.30 bude účasten zapálení svíček u památníku Obětem válek a násilí ve Smetanových sadech u budovy Gymnázia, v 18.00 bude sloužit mši sv. v kostele menších bratří a poté se spolu s věřícími přesune do útrob kláštera na besedu, při níž zavzpomíná na dobu komunistické zvůle.

Komunistický režim má jen v naší zemi na svědomí stovky životů, mezi nimi nechybí ani jména kněží, jako např. P. Jan Bula, P. František Pařil či P. Josef Toufar.

Libor Rösner

 

 

Pin It