Previous Next Play Pause
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

vystavaNemocniceOstrava - Ve dnech 17. února – 15. března 2015 je možné shlédnout denně v galerii Ametyst Fakultní nemocnice Ostrava výstavu s názvem „Být nablízku“, věnovanou službě nemocničních kaplanů. Jejími pořadateli jsou Biskupství ostravsko-opavské,Arcibiskupství olomoucké a Fakultní nemocnice Ostrava pod záštitou Katolické asociace nemocničních kaplanů v ČR. Vernisáže výstavy se v úterý 17. 2. v 15.00 hodin zúčastní biskup František Václav Lobkowicz.

Výstava představuje kolekci černobílých snímků, které přibližují práci nemocničních kaplanů: Zachycují jejich empatické naslouchání a snahu porozumět pacientům, ohleduplnost a takt, úctu a respekt k prožívání nemocných. Přibližují je jako průvodce nemocných v úzkostech, v hledání naděje a odpovědí na otázky po smyslu života, v prožívání víry v době nemoci, umírání a smrti.

Autorem fotografií je Filip Fojtík, dvojnásobný laureát prestižní soutěže Czech Press Photo Canon Junior Awards za snímek „Loučení Poláků s oběťmi leteckého neštěstí“ (2010) a za soubor „Stáří“ (2011), držitel 1. místa ve Fotografické soutěži Velehrad 2010 v kategorii Portrét za soubor „Boží služebníci“.

Od července do září 2013 fotografoval nemocniční kaplany při jejich službě nemocným, seniorům a umírajícím v nemocnicích, hospicích a pobytových sociálních službách v Rajhradě, Brně, Olomouci, Holešově, Kroměříži, Praze a Ostravě.

Slavnostní zahájení výstavy proběhlo v neděli 20. října 2013 ve Fakultní nemocnici Olomouc. Do konce roku 2013 ji bylo možné shlédnout ještě na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, v kryptě katedrály sv. Václava, na Vyšší odborné škole sociální Caritas a v chrámu sv. Michaela v Olomouci. Během let 2014 a 2015 putuje po zařízeních zdravotnických a sociálních služeb, poutních místech a  kulturních centrech na území České republiky. Jejím cílem je přispět k propagaci služby nemocničních kaplanů.

Podíl na realizaci výstavy má:

  • Agrova a.s. Prusinovice
  • Firma ELSPET s.r.o.
  • Farma Zdeňka, Zdeňka a Antonín Horníkovi
  • Petr Hošťálek
  • MUDr. Jitka Chalánková
  • Ing. Marián Jurečka
  • KDU-ČSL
  • Firma Kvapil elektro
  • Prof. Miloš Táborský,
  • Ing. Zdeněk Tvrdoň, Ph.D.
  • Ing. Zdeněk Váhala
  • Firma Váhala a spol. s r.o.

Chcete-li podpořit službu nemocničních kaplanů (např. nákup tematických brožur a obrazového materiálu pro pacienty, pořádání výcviků pro dobrovolníky v pastorační péči, realizace aktivit pro pacienty - koncerty, mikulášská nadílka aj.), můžete zaslat finanční obnos na účet č. 377 688 503/0300, var. symbol: 9113001099. Děkujeme za Vaše dary!

Více informací o nemocničních kaplanech: www.kaplan-nemocnice.cz

Pin It