Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Ostrava – Adventní dopis nemocným rozeslal letos před Vánocemi biskup František Václav Lobkowicz. V textu vzpomíná na seznam nemocných, který před léty obdržel v Ostravě-Mariánských Horách od svého předchůdce. „Papírek byl nadepsán: Naše poklady.“

„Byl to seznam všech nemocných, které P. Pavel Zíbal pravidelně navštěvoval se svatým přijímáním, a moc mu záleželo na tom, aby nebyli opuštěni. A tak každý první pátek, ale i čtvrtek před ním a v sobotu po něm, jsem měl jasně určený program,“ popisuje biskup Lobkowicz svou zkušenost z doby, kdy byl farářem ve farnosti Ostrava-Mariánské Hory.

„Nemoc se může stát i pokladem. Ne pokladem ze zlata, ale pokladem přesahujícím veškerý horizont. Modlitba je totiž úžasnou vertikálou, která nás spojuje se samotným Bohem. A dá se touto cestou mnoho získat. Ani ne věci materiální, ale především sílu Ducha. A v Duchu Kristově můžeme společně volat k Otci: přijď království Tvé,“ píše dále biskup v dopise adresovaném všem nemocným a osamělým ve své diecézi.

Součástí dopisu je také „Slovo řeholníka“ jehož autorem je salesián P. František Blaha SDB, který působí v Ostravě. Také jeho slova se dotýkají srdcí nemocných. „Nemocným vděčím opravdu za mnoho a mnozí z nich jsou mi vzorem a příkladem i v prožívání zasvěceného života,“ píše kněz, který se setkává nejen s mladými, ale také ve svém životě navštívil řadu nemocných lidí.

„Jako novokněz jsem trávil relativně hodně času mezi onkologickými pacienty. Byla to škola života i místo, kde jsem navázal mnohá přátelství, která – jak věřím – přetrvávají až do dneška, v mnoha případech i přes práh smrti,“ píše otec František a dodává, že kromě naslouchání nemocným, svěřoval jejich modlitbám starosti a problémy řady mladých lidí. „Vyprosili toho opravdu hodně. A já jsem stále víc nabýval přesvědčení, že kdyby nebylo těchto lidí, kteří dokážou i v těžkých chvílích svého života sepnout ruce a spolupracovat se svým Pánem, mnohé by na tomto světě nebylo,“ dodal salesián.

Celý text dopisu nemocným na advent a Vánoce 2014 je k dispozici ke stažení v sekci „Pro pastoraci“.

Pin It