Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

zvonyDobraDobrá – Farníci v Dobré u Frýdku se již nyní radují ze tří nových zvonů, které za necelý měsíc požehná ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. Do kostela sv. Jiří je v pátek 14. 11. přivezla oranžová dodávka zvonařské dílny Josefa Tkadlece z Halenkova na Vsetínsku. Až do 13. 12. mají lidé možnost se se zvony vyfotografovat na památku.

„Fotit se lidé mohou po každé mši svaté. Na zvony se mohou přijít podívat také celé třídy z místní základní i mateřské školy,“ podotkl místní duchovní správce P. Bohumil Vícha, který na internet již umístil album z přivítání zvonů ve farnosti v pátek 14. 11., ale i ze samotného odlévání v Halenkově, které se uskutečnilo 30. 9.

Na kostelní věži se zatím houpou tři kovové zvony z roku 1920. Nahradit je mají svatý Jiří (535 kg, tón as1), sv. Antonín (355 kg, b1) a Panna Maria (220 kg, des) ulití z bronzu akademickým sochařem Josefem Tkadlecem. Každý zvon je originálně ozdoben reliéfem zrobrazující situaci ze života světce, jeho jménem a modlitbou. Datum vzniku bude přípomínat nápis: DOBRÁ, LÉTA PÁNĚ 2014". „Zvony požehná biskup Lobkowicz v sobotu 13. 12. při mši svaté, která začíná v 10.30 hodin,“ uvedl otec Bohumil.

Pin It