Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Praha - „NEJÍM, ABY MOHLI JÍST. Den pro Blízký východ.“ Tak se jmenuje kampaň na podporu Blízkého východu, kterou připravila Česká biskupská konference. Lidé napříč vyznáními a životními přesvědčeními jsou v ní pozváni, aby se v pátek 31. října 2014 něčeho zřekli (půst) a ušetřené prostředky poslali prostřednictvím některé z humanitárních organizací lidem na Blízkém východě, kteří jsou zasaženi konflikty, zejména pak postupem Islámského státu.

„Pojďte se s námi postit. Co ušetříme, pošleme na Blízký východ, kde se lidem nedostává ani základních potřeb k životu,“ vyzývá k osobní iniciativě kardinál Dominik Duka.

Podle posledních informací Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN bylo pouze v Iráku od ledna 2014 vysídleno 1.8 milionů lidí. Odhadem 2.8 milionů lidí potřebuje potravinovou pomoc a 800.000 jich naléhavě potřebuje pomoc s ubytováním. V Iráku dále 1.26 milionů lidi potřebuje pomoc s přípravou na zimu. Poskytnutí zimních balíčků, jako je např. teplé oblečení, zdravotní služby nebo jídlo, je kriticky důležité.

Lidé v uprchlických táborech se musí často vyrovnávat s psychologickými traumaty způsobenými brutálními událostmi. Charita Jordánsko popisuje příběh Hind Abu-Saifové, osmatřicetileté syrské matky osmi dětí, která uprchla před několika lety ze země. „Neměla jsem jinou možnost než utéci i s dětmi… Tato scéna bude navždy vtištěna do paměti mé a bohužel i mých dětí!“ říká Hind a vypráví o tom, jak ozbrojená skupina vtrhla do jejich domu v Daraa a vyvedla jejího manžela na zápraží: „Vyslýchali ho, skutečně ho bili a potom ho zastřelili“. Následně skupina zapálila dům. Ženě s dětmi se podařilo uprchnout i s pětiletou dcerou Taghridou, která trpí epilepsií. Papežská nadace Pomoc církve v nouzi zase popisuje trauma dětí, které spatřily hlavu svého otce oddělenou od těla.

„Masakry a únosy prováděné Islámským státem poskytují otřesné důkazy o tom, že severním Irákem se žene vlna etnické čistky proti menšinám,“ uvedla Donatella Rovera ze společnosti Amnesty International u příležitosti publikování souhrnné zprávy o situaci v zemi. Podle lidskoprávního hnutí extremistické ozbrojené skupiny zahájily systematickou kampaň čistek vůči etnickým a náboženským menšinám, včetně masových vražd, únosů, sexuálních útoků či násilných konverzí.

Prostředky, které lidé v rámci iniciativy „NEJÍM, ABY MOHLI JÍST…“ ušetří, mohou poslat na Blízký východ skrze některou humanitární organizaci, např. Charitu ČR (sbírka na Sýrii) nebo Člověka v tísni (SOS Sýrie). Je také možné využít vyhlášené kostelní sbírky.

jeden den za blizky vychod - banner dlouhy

Pin It